Wykonanie



Opis : Jak makowiec, to na pierwszym miejscu tylko zawijany. Może kiedyś się to zmieni, jak na razie taki jest w moim mniemaniu najlepszy. A z tego przepisu smakuje mi najbardziej jak dotąd. Pierwszy raz przygotowałam ten wypiek sama. Jest dosyć pracochłonny, zwłaszcza, że nie posiadam elektrycznej maszynki do mielenia, ale myślę, że trud się opłaca. Makowiec zawijany wygląda zachęcająco, dzięki swoim zwojom i smakuje pysznie. Ciasto krucho-
drożdżowe, z dnia na dzień bardziej wilgotne, o jasno różowej barwie, z wierzchu brak przypieczonej skórki, tak jak powinno być. Oczywiście makowiec jest najlepszy na drugi lub trzeci dzień albo i później, ponieważ kruche ciasto mięknie na granicy z masą
makową, dzięki temu, że ona sama jest wilgotna. Co najważniejsze masy jest dużo, a tego w makowcu zawijanym nie może zabraknąć.
Lukier również odgrywa bardzo ważną rolę zmiękczacza i słodzika ciasta, jest gęsty i miękki .
Bakalie dozujemy sami, ja nie przepadam za ich nadmiarem.Makowiec przechowuję nawet do tygodnia i z każdym dniem smakuje mi jeszcze bardziej.Szczerze polecam.A może masz ochotę na Makowiec Japoński/Makowiec Z
jabłkami ?Pochodzenie : kuchnia polska; przepis dostałam od teściowejIlość : 2 długie makowce (ok. 32 cm) lub 3 mniejszeSkładniki Na Ciasto Krucho-
Drożdżowe :2 łyżki ciepłego
mleka70 g
drożdży2 łyżki
cukru0,5 kg
mąki1 kostka roztopionego i ostudzonego masła/margaryny - najlepiej tej najmniej słonej (250 g)2
jajkaszczypta
soliSkładniki Na Masę
Makową :0,5 kg
maku0 , 5 kostki masła/margaryny (125 g)3
jajka1 cały
aromat migdałowy (1,5 łyżki)1
budyń śmietankowy/waniliowy na 0,5 l
mleka4 czubate łyżki
marmolady (najlepsza ciemna: różana, leśna itp.)2 łyżki
bułki tartej1 szkl.
cukrubakalie (ilość zależna od nas):
rodzynki (u mnie 4 garście), kandyzowana
skórka pomarańczowa (2 garście)Składniki Na
Lukier :300 g
cukru pudrukilka łyżek przegotowanej, gorącej
wodykilka garści kandyzowanej
skórki pomarańczowej do posypaniaPrzygotowanie Ciasta :W
mleku wymieszać i rozpuścić
drożdże wraz z
cukrem.Wlać do reszty składników.Wyrobić gładkie i plastyczne ciasto.Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość.Przygotowanie Masy Makowej :W czasie, gdy ciasto wyrasta zabieramy się za gotowanie
maku.Do garnka wsypujemy
mak.Zalewamy
wodą tak, aby
woda kończyła się ponad nim.Gotujemy
mak na średnim płomieniu 20-30 min. do miękkości (miękkość będzie oznaczać moment, gdy weźmiemy w palce ziarenka
maku i zmiażdżymy, a one tak jakby rozkruszą się), od czasu do czasu mieszając, dolewając wsiąkniętą w
mak wodę.Odcedzić
mak na gęstym sicie lub przecisnąć przez bawełnianą szmatkę.Zmielić dwukrotnie.Dodać roztopione masło/margarynę.Dodać
jajka.Wlać olejek.Wsypać
budyń.Dodać
marmoladę.Dodać
bułkę tartą.Wsypać
cukier.Wszystko dokładnie wymieszać.Dodać
bakalie (bez uprzedniego namaczania
rodzynek; a kandyzowanej
skórki pomarańczowej nie należy się bać, można dodać jej sporo, ponieważ gorzkość, która w niej jest, zanika po upieczeniu ).Wymieszać.Przygotowanie Końcowe :Ciasto wyrobić przez chwilę w rękach, aby pozbawić je puszystości i rozwałkować na grubość 0 , 5 cm na kształt prostokąta (najpierw wałkuje nieforemny prostokąt, a później zakładam ciasto w taki sposób, aby utworzyć prostokąt; zgrubienia rozwałkowuje, zachowując kształt) tak długiego, aby zmieścił się w formie, w której będzie pieczony makowiec.
Mak równo nałożyć na ciasto, zostawiając 3 boki (lewy, górny i prawy) nie posmarowane do końca masą
makową (ok. 1-2 cm).Ciasto wraz z masą delikatnie i ostrożnie zwinąć jak dywan, zaczynając od
boku zapełnionego
makiem po sam brzeg.Boki ciasta zlepić lub podwinąć pod roladę .

5. Zawinąć dookoła w papier do pieczenia, pozostawiając trochę więcej papieru niż obwód ciasta (ja tak zrobiłam) lub włożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (podobno jest to najlepszy sposób, aby uzyskać zgrabną i nie pęknięta postać ciasta). Złączenie ciasta powinno znajdować się na jego dolnej części na dnie blaszki.6. Rozgrzać piekarnik do 180*C.7. Piec 45-50 min., aż ciasto lekko zarumieni się z wierzchu, a w środku nie będzie surowe (sprawdzić patyczkiem).8. Ostudzić.9. Przechowywać w chłodnym miejscu do kilku dni.Przygotowanie Lukru :
Cukier puder wsypać na głębszy talerz.Dodawać po łyżce
wody, ciągle ucierając lub mieszając widelcem do momentu, kiedy
lukier uzyska gęstą konsystencję, którą będzie można posmarować na cieście (nie może być zbyt rzadki, ponieważ ścieknie z ciasta i nie utworzy warstwy lukru).Wylać/Posmarować
lukier na górę ciasta i jego brzegi.Na niezastygnięty
lukier posypać kandyzowaną
skórkę pomarańczową.A może masz ochotę na Makowiec Japoński/Makowiec Z
Jabłkami ?