ßßß

Opis : Bardzo smaczna sałatka, do której zrobienia potrzeba nam tylko kilku składników.Seler w sałatce nadaje chrupkości, a żurawina słodkości z lekką goryczką. Gdy użyjemy rodzynek nadadzą one wyłącznie słodkości.Polecam, ponieważ sałatka bardzo smakuje wszystkim degustatorom.Pochodzenie : przepis z internetuIlość : 0 , 8 lWskazówka :gdy użyjemy do sałatki rodzynek, należy ją przygotować co najmniej 30 min. przed podaniem, ponieważ rodzynki muszą nasiąknąć majonezem, aby zmiękły; pod żadnym pozorem nie możemy zastąpić jogurtu naturalnego śmietaną, ponieważ w ten sposób zrobiona sałatka jest bardzo gęsta i ciężka, więc nie oddaje realnego smaku (sprawdzone przez jedną osobę i szczerze mówiąc sałatka została wyrzucona do kosza)Składniki :3 małe pojedyncze piersi z kurczaka (300 g)sólpapryka w proszkususzona bazylia1 łyżka oleju3-4 duże laski selera naciowego (300 g)ponad pół pęczka szczypiorku120 g suszonej żurawiny, w ostateczności rodzynek lub 50:50250 ml majonezu light Winiary lub majonez wymieszany z jogurtem naturalnym w proporcji 3:1sólpieprzPrzygotowanie :Piersi z kurczaka pokroić w kostkę 1 cm/1 cm (aby były podobne rozmiarem do żurawiny, wtedy smakuje i wygląda to lepiej).Posypać solą, papryką i bazylią tak, aby było dobrze przyprawione-nie ostre, nie bez smaku.Rozgrzać olej.Usmażyć kurczaka, od czasu do czasu mieszając do momentu, gdy uzyska lekko przypieczoną skorupkę.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na sitku lub ręczniku papierowym.Ostudzić.Pokroić seler naciowy w cienkie paski.Pokroić szczypiorek.Żurawinę/Rodzynki dodać do reszty składników.Wszystko wymieszać.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać schłodzone.