Wykonanie


Opis : Bardzo smaczna
sałatka, do której zrobienia potrzeba nam tylko kilku składników.
Seler w
sałatce nadaje chrupkości, a
żurawina słodkości z lekką goryczką. Gdy użyjemy
rodzynek nadadzą one wyłącznie słodkości.Polecam, ponieważ
sałatka bardzo smakuje wszystkim degustatorom.Pochodzenie : przepis z internetuIlość : 0 , 8 lWskazówka :gdy użyjemy do sałatki
rodzynek, należy ją przygotować co najmniej 30 min. przed podaniem, ponieważ
rodzynki muszą nasiąknąć
majonezem, aby zmiękły; pod żadnym pozorem nie możemy zastąpić
jogurtu naturalnego śmietaną, ponieważ w ten sposób zrobiona
sałatka jest bardzo gęsta i ciężka, więc nie oddaje realnego smaku (sprawdzone przez jedną osobę i szczerze mówiąc
sałatka została wyrzucona do kosza)Składniki :3 małe pojedyncze
piersi z kurczaka (300 g)
sólpapryka w proszkususzona
bazylia1 łyżka
oleju3-4 duże laski
selera naciowego (300 g)ponad pół pęczka
szczypiorku120 g
suszonej żurawiny, w ostateczności
rodzynek lub 50:50250 ml
majonezu light
Winiary lub
majonez wymieszany z
jogurtem naturalnym w proporcji 3:1
sólpieprzPrzygotowanie :
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę 1 cm/1 cm (aby były podobne rozmiarem do
żurawiny, wtedy smakuje i wygląda to lepiej).Posypać
solą,
papryką i
bazylią tak, aby było dobrze przyprawione-nie ostre, nie bez smaku.Rozgrzać
olej.Usmażyć
kurczaka, od czasu do czasu mieszając do momentu, gdy uzyska lekko przypieczoną skorupkę.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na sitku lub ręczniku papierowym.Ostudzić.Pokroić
seler naciowy w cienkie paski.Pokroić
szczypiorek.Żurawinę/Rodzynki dodać do reszty składników.Wszystko wymieszać.Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać schłodzone.