Wykonanie

Ciasto
brzoskwiniowo-
wiśniowe, to połączenie
kakaowego biszkoptu,
wiśniowych delicji, masy budyniowej
śmietankowo-brzoskwiniowej, kawałków
brzoskwiń oraz
galaretki wiśniowej.
Biszkopt:6
jajek1 szklanka
cukruniepełna szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżeczki
kakaoMasa budyniowa:2 opakowania budyniu
śmietankowego (każdy po 40g)2 łyżeczki
cukru1 kostka
margaryny (250g)Dodatkowo:3
wiśniowe galaretki1 puszka
brzoskwiń (850g)2 opakowania delicji
wiśniowych// szklanka niepełna
mąki pszennej 2 łyżeczki
cukru 2 opakowania budyniu
śmietankowego ( każdy po 40g )3
wiśniowe galaretki 2 opakowania delicji
wiśniowych 1 puszka
brzoskwiń ( 850g )3 łyżeczki
kakao 6
jajek 1 kostka
margaryny ( 250g )1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>[Listonic]//
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania wsypujemy powoli
cukier, a następnie
żółtka. Do masy dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wlewamy do blachy (23x34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Po ostudzeniu
biszkopt można nasączyć paroma łyżeczkami odlanego
syropu z
brzoskwiń.Masa:
Brzoskwinie osączamy z
syropu, który przelewamy do garnuszka i kroimy je w drobną kostkę. Do
syropu dolewamy
wody, uzupełniając do 500 ml. 400 ml odlewamy do innego garnka, wsypujemy
cukier i zagotowujemy. Wlewamy
budyń wymieszany z pozostałym
syropem (100ml), zagotowujemy i studzimy.
Margarynę miksujemy, dodając porcjami masę budyniową.
Galaretka:
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej
wody i studzimy.Na
biszkopta wykładamy połowę masy budyniowej, następnie delicje, pozostałą masę i pokrojone
brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą
galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki i schładzamy.Smacznego!