Wykonanie
Kiedy go zobaczyłam w blogu Kuchnia nad Atlantykiem zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia 😉 Zrobiłam go z okazji 2 urodzin mojej córeczki. Dziś będziemy świętować. Co prawda to mały poślizg w czasie – ale dziś akurat cała rodzina może się zebrać w komplecie. Tort pachnie pięknie i pięknie się prezentuje – choc nie tak pięknie jak u Agnieszki.
tortownica o średnicy ok. 25 cmKruche ciasto:100g białej
mąki pszennej50g
mąki pszennej prażonej*50g zmielonych
orzechów laskowych50 g
cukru1 op.
cukru waniliowego50g
masła1
jajkoMasa truskawkowa:250g
truskawek20g
cukru3 listki
żelatynyMasa śmietankowa:1 l
śmietanki kremówki130g
cukruskórka okrojona z 1/2 umytej i sparzonej
cytryny1 laska
cynamonu2 op.
cukru z naturalną
wanilią7 listków
żelatynylistki
melisy cytrynowej do przybraniaCiasto kruche:Mieszamy ze sobą
mąki,
orzechy i
cukry. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę
masło oraz
jajko i szybko zagniatamy kruche ciasto (ja to robię w malakserze). Dzielimy je na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 min do lodówki.Masa truskawkowa:
Truskawki miksujemy z
cukrem. Odlewamy 1/3 powstałej mikstury, a do pozostałych 2/3 dodajemy rozpuszczone 2 listki
żelatyny (namoczone w zimnej wodzie, odsączone i rozpuszczone z 2 łyżkami
wody na minimalnym ogniu – trzeba być czujnym, żeby się nie zagotowała!). Wstawiamy masę
truskawkową z
żelatyną do lodówki. Resztę
truskawek na razie zostawiamy na zewnątrz.Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki i wałkujemy. Rozkładamy je na spód i boki tortownicy (wcześniej jej spód wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia, a boki obficie smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką lub
bułką tartą). Podpiekamy ciasto przez 15min i studzimy w tortownicy. Na zimny spód wylewamy tężejącą masę
truskawkową i wstawiamy do lodówki do stężenia.Masa śmietankowa:
Śmietankę z
cukrem,
skórką cytrynową i laską
cynamonu doprowadzamy do wrzenia.
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i gdy zmięknie odsączamy. Wyjmujemy ze
śmietanki cynamon i
skórkę cytrynową, a dodajemy
cukier waniliowy. Rozpuszczamy listki
żelatyny w gorącej, ale nie wrzącej
śmietance. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na zastygniętą masę
truskawkową i znowu wstawiamy do lodówki.Dekoracja:Gdy masa śmietankowa będzie prawie sztywna przygotowujemy resztę masy truskawkowej do dekoracji: rozpuszczamy ostatni listek
żelatyny i dodajemy go do zmiksowanych
truskawek, wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć ozdabiamy jej kleksami wierzch
tortu. W masę
śmietankową wtykamy ogonki listków
melisy.Prażenie
mąki:Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, rozsypujemy na niej potrzebną ilość zwykłej
pszennej mąki i wstawiamy do nagrzanego do 160ºC piekarnika na 20 min. Co jakiś czas mieszamy lekko łyżką
mąkę na blaszce, żeby się równomiernie zrumieniła.