Wykonanie
Kurczak i
makaron - dwa proste składniki, które dają nieograniczoną możliwość tworzenia różnorodnych, szybkich dań. Tym razem
kurczak w towarzystwie aromatycznych
pieczarek i czarnych
oliwek. Polecam to połączenie. Przepis na podstawie Taste of
Home .
makaron spaghetti (lub inny, dowolny)2
filety z piersi kurczaka1 duża
cebula250 g
pieczarek1 puszka
pomidorów bez skórki1/3 szklanki czarnych
oliwek1 ząbek
czosnku1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
suszonego oreganosól i
czarny pieprz do smakuew.
parmezan do posypania1.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.2. W tym czasie przygotowujemy sos:Na dużej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju pokrojone w niedużą kostkę filety. Gdy będą złote, zdejmujemy z patelni.Następnie podsmażamy obraną, grubo posiekaną
cebulę wraz z pokrojonymi w plasterki
pieczarkami i obranym posiekanym
czosnkiem. Kiedy
pieczarki będą lekko złote, dodajemy ponownie usmażonego
kurczaka i wlewamy
pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodajemy pokrojone w plasterki
oliwki,
bazylię i
oregano. Dusimy, aż sos częściowo odparuje i się trochę zagęści (ok. 3-5 minut), doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Do sosu dodajemy ugotowany, odcedzony
makaron, mieszamy. Podajemy gorące, posypane
parmezanem.