Wykonanie

Jakiś czas temu, przy okazji wymiany książek w poznańskim Starbucksie, natknęłam się na jedną z książek Agnieszki Maciąg - polskiej modelki, która z roku na rok wygląda co raz piękniej. Maciąg publikuje na łamach kilku
polskich magazynów dla kobiet, wydała tom wierszy i autorską płytę CD (sic!). Jest zwolenniczką diety niełączenia, która dzieli produkty na trzy grupy (
białka, węglowodany i produkty neutralne). I nie jest to dieta, na której macie tracić kilogramy (choć może być także stosowana jako dieta odchudzająca), ale taka, która ma zostać z
wami do końca życia, nie przysparzając kłopotów i pozwalając cieszyć się różnorodnością pokarmów - czy nie tego wszyscy szukamy? Harmonii i jedzenia, która nas pokocha?
Chleb z poniższego przepisu, autorstwa Agnieszki Maciąg piękę regularnie, średnio raz w tygodniu. Jest miękki, z chrupiącą skórką, a przykryty kawałkiem materiału zachowuje świeżość do tygodnia.***Some
time ago I stumbled upon book exchange event organized by Starbucks in Poland, that's where I found a book by Agnieszka Maciag, a famous Polish top model, that looks better each year. Maciąg is publishing in few Polish magazines for women, however she is also an author of a poet book and recorded her own CD (sic!). Maciąg expresses her commitment to dr Hay diet that identifies three groups of food products (proteins, carbs and neutral food). And believe me, this is not one of these diets that will only let you lose some weight (although it might be used to reduce
body mass), it's the one that will keep you company through all your life, without causing a problem and that will let you enjoy all variety of food - isn't it what we are all looking for? Harmony and food that will
love us back?Bread recipe, mentioned below, is by Agnieszka Maciag. I bake it on a weekly basis, enjoying it's softness and crunchy crust. Cover it with a cloth so it stays fresh up to a week.Składniki suche:1 1/2 szkl
płatków owsianych3/4 szkl
mąki kukurydzianej2 łyżeczki
ziół prowansalskich3 łyżki pestek
słonecznia lub dyni1 łyżka mielonego
siemienia lnianego1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki mokre1 1/2 szkl
wody1 duże
jajko1 łyżka
oliwy1 łyżeczka
mioduolej do wysmarowania foremkiopcjonalnie
sezam,
pestki słonecznika lub dyni do posypania wierzchu1. Osobno wymieszaj składniki suche i składniki mokre. Następnie dodaj składniki mokre do suchych. Konsystencja masy jest bardzo luźna, bardziej przypomina
napój niż
chleb, ale tak ma byc!2. Przełóż masę do wysmarowanej
olejem formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200-220 C. Piecz około 25-30 minut. Po tym czasie wyłącz i odstaw do ostygnięcia.Dry ingredients:1 1/2 cup oatmeal3/4 glass cornstarch2 tsp Herbes de Provence/ Italian seasoning3 tablespoons pumpkin seeds or sunflower seeds1 tablespoon ground flaxseed1/2 teaspoon salt2 teaspoons baking powderWet ingredients1 1/2 cup water1 large egg1 tablespoon
olive oil1 teaspoon honeyoil for greasing the
moldoptional
sesame, sunflower seeds or pumpkin to sprinkle on the top1. Separately, mix the dry ingredients and wet ingredients. Then stir in wet ingredients into the dry ones. Consistency of batter is
very loose,
more like a
drink than bread.2.
Pour batter into a
mold that has been already greased with oil, place it in the oven preheated to 200-220 C. Bake about 25-30 minutes. Turn off the oven and allow bread to cool down.