ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy z whisky

Gulasz wołowy z whisky

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 porcji
1 kg mięsa wołowego (gulaszowego, rostbefu, antrykotu, łopatki)
1 duży ząbek czosnku
1 średnia cebula
1 szklanka (250 ml) soku ananasowego
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki sosu sojowego jasnego
1/4 szklanki whisky (np. Jack Daniel's albo Jameson)
sok z 1 limonki
1 pełna łyżka brązowego cukru
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Do zagęszczenia sosu:
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki mąki pszennej
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do do 150° C. Mięso zgrubnie obkroić z największych przerostów tłuszczu i pokroić na około 4 cm kawałki. Czosnek posiekać, cebulę pokroić w piórka.
Wszystkie składniki gulaszu włożyć do dużego garnka. Ustawić garnek na gazie, doprowadzić zawartość do wrzenia. Przykryć i wstawić na 2 , 5 godziny do nagrzanego piekarnika.
W celu zagęszczenia sosu mąkę przesiać przez sitko do gorącego gulaszu, następnie wymieszać i zagotować. Podawać np. z ugotowanym ziemniakami i brokułami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wolowina/gulasz_wolowy/przepis.html