Składniki6 porcji1 kg mięsa wołowego (gulaszowego, rostbefu, antrykotu, łopatki)1 duży ząbek czosnku1 średnia cebula1 szklanka (250 ml) soku ananasowego1/2 szklanki wody1/4 szklanki sosu sojowego jasnego1/4 szklanki whisky (np. Jack Daniel's albo Jameson)sok z 1 limonki1 pełna łyżka brązowego cukru1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszkuDo zagęszczenia sosu:1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki mąki pszennejPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do do 150° C. Mięso zgrubnie obkroić z największych przerostów tłuszczu i pokroić na około 4 cm kawałki. Czosnek posiekać, cebulę pokroić w piórka.Wszystkie składniki gulaszu włożyć do dużego garnka. Ustawić garnek na gazie, doprowadzić zawartość do wrzenia. Przykryć i wstawić na 2 , 5 godziny do nagrzanego piekarnika.W celu zagęszczenia sosu mąkę przesiać przez sitko do gorącego gulaszu, następnie wymieszać i zagotować. Podawać np. z ugotowanym ziemniakami i brokułami.