ßßß




Składniki :-2 kg ziemniaków-2 jajka-2 łyżki kaszki manny-1 płaską łyżkę soli-1 łyżkę mąki ziemniaczanej-4 łyżki mąki pszennejPatelnia 24-26 cmPlacki pieczemy z obu stron-1 kg łopatki-tłuszcz ( 1/2 kostki margaryny)-1/2 kg pieczarek-1 cebula-1 ząbek czosnku (duży )-1 lub dwie papryki (czerwone)-ostra paprykaZiemniaki zetrzeć na tartce ,na miałko... dodać kaszkę mannę ,sól,mąkę ziemniaczaną,mąkę pszenną ,wbić jajka i całość dobrze wymieszać ...Cebulę ,drobniutko pokrojoną i czosnek przesmażyć ,na tłuszczu (1-2 łyżki),wrzucić do tego opłukane,drobno pokrojone,ugotowane i odcedzone pieczarki,podsmażyć ,doprawić do smaku.Pod koniec smażenia pieczarek dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę smażyć jeszcze 2 minuty i gotowe.Łopatkę opłukać pod bieżącą wodą ,pokroić na kostki ,podsmażyć na odrobinie tłuszczu ,przyprawić przyprawami ,delikat do mięs, sól,pieprz,papryka ostra(według uznania),Gdy będzie już podsmażona wrzucić do garnka zalać 1/2 litra wody ,dodać bulionówkę i gotować do miękkości .Gdy mięso będzie już miękkie, zrobić zaklepkę i zaciągnąć.Następnie dołożyć pieczarki z papryką i całość wymieszać .Gulasz musi być gęsty, łyżką kładziemy na placek ,złożyć na pół i polać ulubionym sosem np .czosnkowym ,śmietankowym pomidorowym ....Smacznego !!!