Wykonanie
Bardzo pożywne i smaczne placki, proste do wykonania ....Polecam......





Składniki :-2 kg
ziemniaków-2
jajka-2 łyżki
kaszki manny-1 płaską łyżkę
soli-1 łyżkę
mąki ziemniaczanej-4 łyżki
mąki pszennejPatelnia 24-26 cmPlacki pieczemy z obu stron-1 kg
łopatki-tłuszcz ( 1/2 kostki
margaryny)-1/2 kg
pieczarek-1
cebula-1 ząbek
czosnku (duży )-1 lub dwie
papryki (czerwone)-
ostra paprykaZiemniaki zetrzeć na tartce ,na miałko... dodać
kaszkę mannę ,
sól,
mąkę ziemniaczaną,
mąkę pszenną ,wbić
jajka i całość dobrze wymieszać ...
Cebulę ,drobniutko pokrojoną i
czosnek przesmażyć ,na tłuszczu (1-2 łyżki),wrzucić do tego opłukane,drobno pokrojone,ugotowane i odcedzone
pieczarki,podsmażyć ,doprawić do smaku.Pod koniec smażenia
pieczarek dodać drobno pokrojoną
czerwoną paprykę smażyć jeszcze 2 minuty i gotowe.
Łopatkę opłukać pod bieżącą
wodą ,pokroić na kostki ,podsmażyć na odrobinie tłuszczu ,przyprawić
przyprawami ,delikat do
mięs,
sól,
pieprz,
papryka ostra(według uznania),Gdy będzie już podsmażona wrzucić do garnka zalać 1/2 litra
wody ,dodać bulionówkę i gotować do miękkości .Gdy
mięso będzie już miękkie, zrobić zaklepkę i zaciągnąć.Następnie dołożyć
pieczarki z
papryką i całość wymieszać .Gulasz musi być gęsty, łyżką kładziemy na placek ,złożyć na pół i polać ulubionym sosem np .
czosnkowym ,
śmietankowym pomidorowym ....Smacznego !!!