Wykonanie

W podstawówce na zajęciach ZPT
jadłam gruszki w
czekoladzie po raz pierwszy w życiu. Zakochałam się w smaku zapamiętałam go na zawsze. Od czasu do czasu wracam do tego prostego deseru, by nacieszyć moje
kubki smakowe i przypomnieć sobie dzieciństwo.Deser piękna Helena został wymyślony około 1864 roku przez paryskiego kucharza, Augusta Escoffiera. Za inspirację posłużyła mu operetka "La belle Hélène" stworzona przez Jacques Offenbacha. Operetka parodiuje miłość Heleny i Parysa. W 1864 roku w rolę Heleny wcieliła się Hortense Schneider (30 kwietnia 1833 – 6 Maja 1920).Innym sławnym deserem Escoffiera, który pokazałam na blogu, jest brzoskwiniowa melba (przepis).Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).Składniki:
gruszki (około 6 dorodnych sztuk)litr
wodyłyżeczka
cynamonuszklanka
cukrusok z całej
cytryny200 gramów
gorzkiej czekolady (można użyć też 100 gramów ciemnej i 100 gramów
mlecznej50 ml
kremówki 30%koniak (do smaku)
lody waniliowe
Wykonanie:1. Do garnka wlej
wodę i dodaj do niej
wanilię,
cytrynowy sok i
cukier. Zagotuj.2. W międzyczasie obierz
gruszki, usuń gniazda nasienne i odetnij spód
gruszek, aby można było je postawić.3. Przełóż
gruszki do garnka z
syropem i gotuj je do zmiany barwy na bardziej szklistą-przeźroczystą.4. W kąpieli
wodnej rozpuść
czekoladę z kremówką, a następnie dodaj do niej
amaretto.5. Odcedzone
gruszki polewaj ciepłą polewą i podawaj z
lodami.Smacznego :)