ßßß Cookit - przepis na GRUSZKI PIĘKNA HELENA (Poire belle Hélène)

GRUSZKI PIĘKNA HELENA (Poire belle Hélène)

nazwa

Wykonanie

W podstawówce na zajęciach ZPT jadłam gruszki w czekoladzie po raz pierwszy w życiu. Zakochałam się w smaku zapamiętałam go na zawsze. Od czasu do czasu wracam do tego prostego deseru, by nacieszyć moje kubki smakowe i przypomnieć sobie dzieciństwo.
Deser piękna Helena został wymyślony około 1864 roku przez paryskiego kucharza, Augusta Escoffiera. Za inspirację posłużyła mu operetka "La belle Hélène" stworzona przez Jacques Offenbacha. Operetka parodiuje miłość Heleny i Parysa. W 1864 roku w rolę Heleny wcieliła się Hortense Schneider (30 kwietnia 1833 – 6 Maja 1920).
Innym sławnym deserem Escoffiera, który pokazałam na blogu, jest brzoskwiniowa melba (przepis).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
gruszki (około 6 dorodnych sztuk)
litr wody
łyżeczka cynamonu
szklanka cukru
sok z całej cytryny
200 gramów gorzkiej czekolady (można użyć też 100 gramów ciemnej i 100 gramów mlecznej
50 ml kremówki 30%
koniak (do smaku)
lody waniliowe
Wykonanie:
1. Do garnka wlej wodę i dodaj do niej wanilię, cytrynowy sok i cukier. Zagotuj.
2. W międzyczasie obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i odetnij spód gruszek, aby można było je postawić.
3. Przełóż gruszki do garnka z syropem i gotuj je do zmiany barwy na bardziej szklistą-przeźroczystą.
4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z kremówką, a następnie dodaj do niej amaretto.
5. Odcedzone gruszki polewaj ciepłą polewą i podawaj z lodami.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2014/04/gruszki-piekna-helena-poire-belle-helene.html