Wykonanie
            Przyznam szczerze, że ten smak odkryłam zupełnie przypadkowo. Głównie potrzebowałam 
gruszek ze słodkiej zalewy, ale do czego - o tym jutro. W efekcie powstał fantastyczny 
napój, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony. 
Cynamon, 
gruszki i karmel to od dziś 
trio doskonałe. Polecam na jesienne wieczory!Składniki:- 4 łyżki 
cukru,- 4 
gruszki - obrane i pokrojone na ćwiartki bez gniazd,- 1 łyżka 
cukru cynamonowego,- 1 kora 
cynamonu,- sok z 1/2 
cytryny,- 
woda.4 łyżki 
cukru umieszczamy w garnku, włączamy gaz. Gdy zacznie się rozpuszczać, zmniejszamy i lekko potrząsamy garnkiem. Powinien powstać jasny karmel. Do niego dodajemy 
gruszki (wcześniej obrane, umyte, pozbawione gniazd i pokrojone na 4). Teraz można zamieszać - dokładnie, by 
gruszki pokryły się karmelem. Smażymy przez ok. 5 min. - by puściły sok (co jakiś czas mieszamy). Po tym czasie całość zalewamy 
wodą - do połowy garnka. Zwiększamy gaz, czekamy do zagotowania. Dodajemy łyżkę 
cukru cynamonowego, wrzucamy korę 
cynamonu, dodajemy 
sok z cytryny. Gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 min. 
Potem wyłączamy gaz, wyjmujemy 
gruszki i 
cynamon. 
Napój jest gotowy (można podawać ciepły lub schłodzony z lodówki). W razie potrzeby można dodać więcej 
cukru. 
Gruszek nie wyrzucajmy, ani nie jedzmy - jutro będzie przepis na ich wykorzystanie :) Smacznego!
