Wykonanie
Wczoraj na Targu
Śniadaniowym kupiłam ostatnie już chyba w tym sezonie
truskawki. Trochę zbyt mało ich było, żeby wszyscy się najedli, stąd pomysł na najszybszą na świecie francuską tartę z kremem
waniliowym i
truskawkami . Wystarczy paczka
francuskiego ciasta, kilka składników i w 30 minut
tarta gotowa. Doskonałe ciasto na środę albo szybki deser na niedzielę.
"Slow down" z nowej płyty Imany "The Shape of a Broken Heart" idealnie wpisuje się w niedzielne przedpołudnie ze szklanką latte i kawałkiem tarty z
truskawkami. Posłuchajcie...Nie
dajcie się namawiać zbyt długo na tę tartę, to najszybsza i najprostsza do zrobienia
tarta z
owocami . Zawsze w lodówce mam kremówkę i pudełko
mascarpone, a w zamrażarce paczkę
francuskiego ciasta. W razie niespodziewanych gości, nalotu teściowej, czy obezwładniającej ochoty na coś słodkiego i rześkiego francuska
tarta z
truskawkami lub innymi
owocami lata będzie idealna.
opakowanie
ciasta francuskiego250g
mascarpone400g
śmietany kremówki 30-36%1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii100g
cukru pudrutruskawki lub inne
owoce lata (
czerwone porzeczki,
maliny,
poziomki lub
borówki)świeża
mięta lub
melisaJeśli masz
francuskie ciasto w rolce, rozmroź je, rozwiń i wytnij pożądane kształty. Jeśli masz
ciasto francuskie w płatach, możesz z niego zrobić od razu kilka indywidualnych tart. Tartę można piec w okrągłej formie lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odetnij paski
ciasta francuskiego i uformuj z nich wyższy rant, który może fantazyjnie uformować lub zrobić wzorek widelcem. Wstaw blachę z
ciastem francuskim do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z pieca i odstaw do przestudzenia.
Ciasto francuskie rośnie dość mocno, zatem po wyjęciu z pieca dociśnij środek ciasta widelcem, by znalazło się miejsce na krem i
owoce.Ubij na sztywno kremówkę z
mascarpone i
wanilią. Pod koniec dodaj
cukier puder. Krem wyłóż na wystudzony spód z
ciasta francuskiego, na wierzchu ułóż
truskawki lub inne
owoce. Udekoruj listkami świeżej
mięty lub
melisy i posyp
cukrem pudrem. Voila :)