Wykonanie

Cudowny przepis na dzisiejsze popołudnie.
Beza nad
bezami to deser nad deserami. W połączeniu z
mascarpone i świeżymi
owocami powstał mix lekkiego słodkiego lata. Mojej córce jak i rodzicom bardzo smakował. Chyba więcej nie muszę pisać to po prostu niebo w gębie.

Składniki :
Beza:4
białka200 g
cukru pudru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejKrem:250 g
mascarpone1/2 szklanki bardzo zimnej
śmietanki 30%3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
Owoce:400 g
truskaweklistki świeżej
mięty do dekoracjiPrzygotowanie :1.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Po woli partiami dodajemy
cukier puder i
mąkę ziemniaczaną. Miksujemy wszytko na najwyższych obrotach, aż piana zacznie być lśniąca i zwarta.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 20 cm . Wykładamy
beze na papier i wyrównujemy boki.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5 min.
Potem zmniejszamy temperaturę do 60 stopni. Pieczemy ok. 3,5 godziny studzimy przy otwartym piekarniku.3. W międzyczasie przygotowujemy krem.
Mascarpone łączymy z
cukrem i
wanilią.
Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z
serkiem.4.Wystudzoną
beze układamy delikatnie na paterze. Wykładamy na nią krem i dekorujemy
owocami.5.Ciasta nie przechowywać podajemy i zjadamy od razu.S M A C Z N E G O ! ! !