Wykonanie
Wykwintna, królewska
ryba, jaką jest jesiotr, jest bardzo prosta do przyrządzenia, a jej oprawianie to bajka! Jeśli kiedykolwiek odmówiliście
ryby, ze względu na niechęć do wyjmowania z niej ości, przyrządzajcie jesiotra - ma tylko mocną strunę grzbietową i żadnych innych ości. Zazwyczaj piekę jesiotra w całości, gdy podaję na nieco bardziej odświętny obiad. Albo z jednej
ryby robię dwa dania - soliankę rosyjskich rybaków i jesiotra pieczonego na
kiszonej kapuście z
jabłkiem i
żurawiną . Oba są wyśmienite!
Och znów się muzycznie zakochałam! To niechybny znak, że idzie wiosna (ojjj luty, a ja to powiedziałam!), albo nie
wińcie mnie! jestem tylko człowiekiem :) No ale sami posłuchajcie niesamowitego wokalu Rory'ego Grahama Rag'n'Bone Man w "Human" . Czy na okładce płyty nie wygląda jak zaprawiony w walce z żywiołem rosyjski rybak?Jesiotr nie jest codzienną
rybą, raczej wykwintną i stosunkowo trudno dostępną, ale coraz częściej można go kupić w handlu. Bywa w Makro, na Targu Rybnym, czasem w marketach. Bardzo lubię jesiotry ze Stawów Milickich, przede wszystkim ze względu na ich jakość i smak (trafiają do sprzedaży dopiero po kilkudniowym
pobycie w "płuczce", czyli silnie napowietrzonym basenie z bieżącą
wodą, w której pobyt poprawia walory smakowe ryb dennych takich jak jesiotr, czy
karp), a dwa, że to właśnie jesiotr milicki był pierwszym, którego w życiu
jadłam.
Do pierwszego jesiotra przymierzałam się jak przysłowiowy
pies do jeża - zupełnie nie wiedziałam z której strony się zań zabrać. W końcu upiekłam jesiotra w całości i okazał się wyśmienity i bardzo prosty do przyrządzenia.
Wywar z jesiotra jest podstawą najlepszej
rybnej wersji solianki rosyjskich rybaków, przy okazji gotowania której można od razu przygotować drugą potrawę z filetów, które pozostaną po odcięciu głowy, kręgosłupa i części
mięsa.Jesiotr jest dość tłusta
rybą, zawierającą od 7 do 15% tłuszczu śródmięśniowego. Na bazie jesiotra powstają mocne, esencjonalne
wywary i
buliony.
Ryba ta świetnie komponuje się ze słonymi i kwaśnymi dodatkami -
kiszoną kapustą,
oliwkami,
kaparami, ale też
śmietaną,
masłem i
bakaliami. To pyszna
ryba, którą warto uwzględnić w swojej diecie także dla urozmaicenia od powszechnego
łososia, czy
makreli.Tłuste i chude
rybyJeśli szukacie informacji o tym jakie
ryby zaliczają się do tłustych, a jakie do chudych (często polecanych przez dietetyków), zerknijcie na podział ryb z uwzględnieniem zawartości tłuszczu w mięśniach ryb wg Polska Norma PN-A-86770:1999
Ryby chude do 2 % tłuszczu:
dorsz,
morszczuk,
mintaj,
sandacz,
szczupak,
tołpyga, amur
Ryby średnio tłuste do 7 % :
tuńczyk,
troć,
sieja, sielawa,
pstrąg,
sum europejski,
sum afrykański
Ryby tłuste 7-15 % :
halibut,
łosoś,
szprot,
śledź,
makrela,
karp, jesiotr
Ryby bardzo tłuste powyżej 15 % tłuszczu:
węgorzW okresie zimowym robię dużo domowych kiszonek, a za domową
kapusta kiszoną po prostu przepadamy i mam jej kilka różnych wersji.
Kapustę kiszoną z
żurawiną wykorzystałam do upieczenia filetów z jesiotra z
jabłkiem . Wyśmienite, zimowe danie!Jeśli nie masz
kapusty ukiszonej z
żurawiną, kup spora garść świeżej
żurawiny i dodaj ją podczas duszenia
kapusty na patelnię. Nada pięknego koloru kiszonce i świetnego smaku całemu daniu.
Jędrna
ryba o zwartym
mięsie, słodkawe
jabłko,
kiszona kapusta uduszona z
jabłkiem i
konfitura z
żurawiny to wyśmienity, zimowy zestaw smakowy idealnie komponujący się z jesiotrem. Podajcie jesiotra na niedzielny obiad albo ciepłą kolacje w chłodny dzień.proporcje dla 3 osóbok 750g filetów z jesiotra bez skóry
sól i świeżo mielony
pieprz1
jajko2 łyżki
mąki + 2 łyżki
bułki tartejolej do smażenia50g
masła150g
cebuli700g
kapusty kiszonej z
żurawiną (lub
kiszonej kapusty + 20g świeżej
żurawiny)400g
jabłek szara renetakilka łyżek
żurawiny do
mięsJesiotra podziel na ok 250g porcje, umyj, osusz, oprósz
solą i świeżo mielonym
pieprzem, zanurz każdy kawałek w rozkłóconym
jajku, a następnie dokładnie obtocz w
bułce wymieszanej z
mąką. Smaż na silnie rozgrzanym
oleju po 3-5 minut z każdej strony, aż
ryba lekko się zezłoci. Zdejmij
rybę z patelni na ręcznik papierowy i odstaw na później.
Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, połowę zetrzyj na grubej tarce, pozostałe pokrój w cienkie plasterki i odłóż.Zeszklij na
maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodaj odciśniętą z soku
kapustę kiszoną z
żurawiną i starte na tarce 200g
jabłka. Przesmażaj razem, aż
kapusta zmięknie, a
jabłka się rozpadną.Na dnie formy do pieczenia wyłóż 3/4
kapusty, ułóż filety z jesiotra, na nich wyłóż pozostałą
kapustę. Na każdym filecie ułóż plasterki
jabłek jak dachówkę. Całość
skrop oliwą, oprósz świeżo mielonym
pieprzem i szczyptą
soli i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok 15 minut, do chwili, gdy
jabłka zaczną się lekko rumienić na brzegach. Podawaj jesiotra z łyżeczką
żurawiny do
mięs na każdym kawałku
ryby i listkami szczawiku. Do
ryby świetnie pasuje
pszenny chleb lub pieczone
ziemniaki.