Wykonanie
Coś dla miłośników tradycyjnych
polskich produktów.
Wieprzowina,
jabłka i
cebula. Niby zwykłe, a smakuje inaczej. Tajemnica tkwi w grubej panierce, która w piekarniku zmienia się w ciasto. Przekonajcie się sami.Na 6 porcji potrzebne jest:6 ok 100g plastrów
karkówki bez kościkilogram
jabłek2
cebule2
jajkabułka tartamąkasól,
pieprzolejSposób przygotowania:
Karkówkę rozbijamy na cienkie kotlety tłuczkiem do
mięsa, następnie solimy i
pieprzymy i na chwilę odstawiamy do lodówki (możemy nawet zostawić na noc).
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na tej samej tarce trzemy
cebulę i mieszamy z
jabłkami.
Karkówkę wyciągamy z lodówki i panierujemy jak na kotlety
schabowe (staramy się uzyskać dość grubą panierkę). Następnie na
oleju smażymy kotlety na złoty kolor. Tak przygotowane
mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, razem z
jabłkami, tak aby utworzyć warstwy (oczywiście może być płasko, ważne, żeby
jabłka były pod i nad
mięsem). Pieczemy w 200 stopniach około godzinę.Danie można podać z ziemniaczkami upieczonymi w tym samym momencie w piekarniku.
Koszt na 6 porcji: 18 złCzas przygotowania: Z pieczeniem ok 1,5hStopień trudności: łatwe