Wykonanie
Dziś gotowałam z Mamą, bo niema to jak domowy obiadek u Mamusi, a nie jakieś tam resteuracyje, fużiony, i kuchnie molekularne :). Jeśli uważasz, że dobrze gotujesz Szefie, to nie jadłeś
rybki mojej Mamy. Ok koniec żartów, przejdźmy od słów do czynów. A dokładniej
Rybka zwana Grecką z surówką z
kiszonej kapusty i ziemniaczkami z
pietruszką .... eh z powrotem jestem głodna.... Mamo, dziękuje za pyszny obiadek. Tak więc po koleiDo przygotowania tego sycącego, domowego, genialnego dania potrzebujemy:
Ziemniaki ( moje ulubione typ Bryza)
Natkę pietruszkiDo Sosu al'a Grecki:4 -5 sporych
marchewek ( dobrze zainwestować szczególnie w jesień w jakieś Eko, rynki, wiejskie klimaty najlepsze.)2-3
pietruszki2-3
cebuleKawałek
selera ( opcjonalnie , ja lubię)
OlejSól,
pieprz,
vegetaKoncentrat pomidorowyRybka:
Jajko góra dwaDorodny
Dorsz - Filet ( bądź inna lubiana
rybka mintaj,
morszczuk - co kto lubi)
MąkaSól,
PieprzSurówka
Kapusta kiszona około 0,5 kg
MarchewkaCebulaJabłkoSól,
Pieprz,
cukierOliwa/OlejI jedziemy. Na początek, bo najdłużej się dusi, kroimy w kostkę, nie za drobną -
marchewkę,
cebulkę,
pietruszkę i
seler. I do gara. Podlewamy
olejem, chwilkę przesmażamy, dodajemy,
przyprawy, szklankę, góra dwie
wody i dusimy około 45 -60 min. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, zaprawiamy je dodając
koncentrat pomidorowy i
mąkę rozrobioną z
wodą.
Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka z osoloną
woda, gotujemy do miękkości. Ciekawostką jest, że podobno
ziemniaki powinno wrzucać się już na wrzącą
wodę wtedy nie
tracą swoich właściwości odżywczych. Ja gotuje tradycyjnie, i smakują :) Sos się dusi,
ziemniaki gotują, najwyższa
pora na surówkę.
Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki, ( nie wylewać soku, może się przydać gdybyśmy przesadzili z odciskaniem).
Marchewkę,
jabłko cebulę, obieramy, ścieramy na tarce, i łączymy z pokrojoną
kapustą. Dodajemy
cukier,
pieprz,
sól do smaku. Doprawiamy niewielką ilością
oleju. Surówka Finito. Teraz
Dorsz... moja ulubiona
ryba. Rozgrzewamy patelnie. Gdy
olej będzie gorący jak piekło, obtaczamy mniejsze kawałki w
jajku z
przyprawami i
mące.Kładziemy na patelnie i smażymy na złoto z obu stron. Ważne by dobrze rozplanować czas, by wszystko było gotowe w tym samym czasie. Odcedzamy
ziemniaki, zdejmujemy
rybkę i odsączamy na ręczniku papierowym.
Rybkę podajemy na lub pod
sosem Greckim,( i to już może być samodzielne danie)
Ziemniaki obowiązkowo posypane
natką pietruszki. Gotowe.Smacznego Kochani :)