Vegeta

nazwa

Vegeta

Vegeta jest uniwersalną mieszanką przypraw, która przypomina sproszkowaną kostkę rosołową. Posiada żółtą barwę z zielonymi i pomarańczowymi akcentami. Zawiera charakterystyczne dla rosołu pikantne smaki w skoncentrowanej postaci. Vegeta jest niezwykle popularna w regionie Europy Środkowej i Wschodniej. Wszystko dlatego, że jest produktem lokalnym i występuje w większości tradycyjnych potraw. Vegeta oferuje słony i pikantny dodatek smakowy, pomagając tym samym w wydobyciu kwintesencji smaku potrawy. Posiada również kawałeczki odwodnionych warzyw, takich jak marchew, pasternak, cebula, seler, ziemniak i pietruszka.

Historia

W przeszłości, Vegetę uważano za tajny składnik, który wykorzystywano w kuchniach Europy Środkowej i Wschodniej. Vegeta jest produktem chorwackiej firmy Podravka. Pierwszy raz pojawiła się na rynku w 1959 roku. Bardzo szybko zyskała uznanie w kuchni serbskiej, chorwackiej i bośniackiej. Krótko po tym, rozprzestrzeniła się na całą Europę. W dawniejszych czasach, Vegetę można było znaleźć głównie we Włoszech i Europie Wschodniej. Dzisiaj, jest powszechnie dostępna na całym świecie.

Zastosowanie

• Zwykłe dodanie Vegety do wrzącej wody, przekształci ją w bulion. Jest to idealne rozwiązanie do przyrządzania szybkich zup. Dzięki Vegecie można ominąć długi proces gotowania warzyw. • Jest doskonała w pieczonych mięsach. Mieszanka przypraw zawiera cukier, który doprowadzi do karmelizacji i podniesienia walorów smakowych. Wystarczy posypać 1-2 łyżeczkami Vegety kawałki kurczaka lub jagnięciny. Mięso upieczone w ten sposób znajduje się na wielu chorwackich i bośniackich stołach podczas niedzielnych kolacji. • Dodać łyżeczkę Vegety do ziaren lub makaronów. Dodanie Vegety do gotującego się ryżu, soczewicy lub polenty, wspaniale podkreśli ich smak. • Podczas stosowania Vegety, warto zachować ostrożność z dodawaniem soli do potrawy. Sól stanowi jeden z podstawowych składników Vegety. • Vegeta jest tak skuteczna w przyprawianiu potraw, że może z powodzeniem zastąpić większość przypraw z kuchennej półki. • Znakomity dodatek podczas grillowania, gotowania, smażenia, pieczenia i duszenia. • Dodanie 1 łyżeczki Vegety, bardzo szybko wzbogaci smak drobiu, ryb, zapiekanek, zup, warzyw i potraw podsmażanych na sposób chiński. • Niedawno pojawiła się na rynku Vegeta Natur, która nie posiada glutaminianu sodu. Wciąż zachowuje eksplozję smaku, ale bez chemicznych wspomagaczy smakowych. Nie zawiera też żadnych sztucznych aromatów i barwników.

Vegeta domowej roboty

• Przygotować ulubione warzywa (np. marchewkę, pietruszkę, seler, por, pasternak, cebulę, natkę pietruszki), suszone grzyby i zioła. • Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. • Zioła umyć, osuszyć i poodrywać niepotrzebne łodygi. • Wszystko drobno pokroić. • Wysuszyć warzywa używając suszarki do warzyw, piekarnika albo promieni słońca. Po kilku godzinach warzywa powinny być odpowiednio wysuszone. • Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Delikatnie miksować do momentu uzyskania drobnych kawałeczków warzyw. • Można sprawdzić czy przyprawa smakuje jak należy. Jeśli smak nie jest odpowiedni, wystarczy dosypać pożądanych ziół i ponownie całość lekko zblendować. • Przesypać do szklanego pojemnika i szczelnie zamknąć.

Przechowywanie

Vegetę należy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Jeśli została zakupiona w torebce, a nie w puszce, najlepiej przesypać przyprawę do szklanego słoiczka. Szczelnie zamknąć i przechowywać przez kilka miesięcy. Trzeba też pamiętać, że wraz z upływem czasu, właściwości Vegety będą słabnąć.

Wartości odżywcze

Objętość(ml)0   ml

Procent masy0   %