Wykonanie
Moja młodsza córka uwielbia spaghetti ..i robię je za każdym razem ciut inaczej..tym razem w
sumie nie jest to prawdziwe spaghetti..po prostu brak kilku składników w domu takich jak
makaronu spaghetti, trochę przecieru , trochę
koncentratu pomidorowego itd... a chęć na spaghetti była..więc trza było coś kombinować..Do tego dania wykorzystałam
makaron Wielicki ..
makaron nitka cięta idealnie spisał się w tej potrawie..
Makaron jest bardzo smaczny.. po ugotowaniu nie skleja się ..i powiększa swoją objętość prawie czterokrotnie...Ja nie doczytałam się wcześniej , że tak powiększa swoją objętość i ugotowałam całą paczkę...i niestety na moją rodzinkę było jego za dużo...ale oczywiście się nie zmarnował ..ale o tym w następnym
poście..Do tego dania wykorzystałam również
olej Oleofarm, który też po raz kolejny spisał się idealnie...zaletą
oleju z pestek
winogron jest właściwość zachowywania naturalnego smaku potraw na nim smażonych, używany jest do sałatek,
sosów, a także do smażenia i duszenia.50 dkg
mięsa mielonego1
cebula1
jajko1 czerstwa
bułkakostka rosołowasól ,
pieprz,
wegetamąkacebulaczosnekmarchewka300 ml
przecieru pomidorowego2 łyżki
koncentratu pomidorowegobazyliamakaronser żółtyolej z pestek
winogronBułkę namoczyć w
bulionie z kostki.
Mięso wymieszać z pokrojoną
cebulą,
jajkiem i odciśniętą
bułką.Doprawić i wymieszać. Formować z
mięsa kuleczki , obtaczać w
mące i smażyć na rozgrzanym
oleju.
Cebulę pokroić i lekko zeszklić na
oleju, dodać
czosnek, pokrojoną
marchewkę i podsmażyć.Dodać
przecier pomidorowy z koncentratem, trochę
wody , doprawić wedle gustu i gotować aż zgęstnieje .Dodać podsmażone klopsiki i dusić około 20 minut.W tym samym czasie ugotować al dente
makaron. Odcedzić i dodać do sosu i wymieszać.Posypać
serem.