Dzisiaj znowu ponamawiam Was do jedzenia makaronu. Danie banalne w wykonaniu, szybciutko się je robi i do tego smaczne. Jak stwierdził mój syn to taka wersja spaghetti. Chyba ma rację, bo składniki identyczne, tylko nieco inaczej podane.Składniki:250 g makaronu muszle700 g mielonego mięsa (dałam szynkę)2-3 rozgniecione ząbki czosnku1 puszka pomidorów3 łyżki koncentratu pomidorowego1 cebulaolej do smażeniabazylia, sól, pieprztarty ser żółtyWykonanie:Makaron gotujemy al dente. Ugotowany oblewamy zimną wodą i muszle wykładamy pojedynczo. Poszatkowaną cebulę i czosnek podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Pomidory z puszki wyjmujemy, kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, mieszamy i chwilę razem smażymy. Sos z puszki pomidorów mieszamy z bazylią i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy mięsem i układamy w naczyniu. Całość posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut./wydrukuj przepis/