Wykonanie
Szybkie i proste danie.. Idealne gdy zaskoczą nas niespodziewani goście :)
Składniki ( dla 2 osób):250g
mięsa mielonego300g
makaronu np. świderki2 łyżki
sera żółtego1
jajko3 ząbki
czosnku1
cebula2-3 łyżki
bułki tartejoregano,
bazylia1 puszka całych
pomidorówolejsól,
pieprz i
cukierWykonanie
Mięso mielone połączyłam z
serem startym na tarce,
jajkiem, 1 ząbkiem
czosnku przeciśniętym przez praskę,
bułką tartą, łyżeczką
oregano,
solą i
pieprzem. Wszystko dobrze wymieszałam i uformowałam z
mięsa kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Na dobrze rozgrzanym
oleju podsmażyłam klopsiki z obu stron na złoty kolor (choć to nie jest konieczne). Następnie na dużej patelni lub można to zrobić w rondlu o grubym dnie rozgrzałam
olej i podsmażyłam
cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięte 2 ząbki
czosnku. Po zeszkleniu
cebuli dodałam
pomidory z puszki, trzeba je rozgotować. Gdy
pomidory rozgotują się włożyłam pojedynczo pulpeciki i ostrożne polałam je sosem. Gotowałam pod przykryciem ok.20min, na sam koniec sos doprawiłam
oregano,
bazylią,
solą i szczyptą
cukru. Podałam z
makaronem i posypałam
natką.
Opracowała Daria