Wykonanie
Przepis na te pyszne naleśniki jest przepisem Karoliny H., która zgodziła się na podzielenie się nim z innymi :)Składniki: (9 sztuk)Ciasto:2
jajka,1 i 1/2 szklanki
mleka,1 i 1/2 szklanki
mąki, szczypta
soli,
olej do usmażenia naleśników.Farsz:500g
mięsa mielonego,1
cebula,4-5 ząbków
czosnku,
vegeta (
przyprawa uniwersalna,warzywko lub
sól),
pieprz,
papryka czerwona,Sos:300 ml gęstego
soku pomidorowego lub
przecieru pomidorowego z kartonika,3 ząbki
czosnku,
bazylia lub300ml gotowego sosu bolognese.Ponadto:2-3 garście
startego sera żółtego.Przygotowanie:
Jajka,
mleko i
mąkę razem zmiksować. Usmażyć cienkie naleśniki (grube pękają przy zwijaniu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać więcej
mleka.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zarumienić z wyciśniętymi ząbkami
czosnku w małej ilości
oliwy lub
oleju. Po chwili dodać
mięso mielone i
przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć.
Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego.
Do
soku pomidorowego wcisnąć ząbki
czosnku i wsypać
bazylię (
bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki.
Górę posypać
startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok.25 min. Ja przykryłam naczynie żaroodporne.
Smacznego!!!