Wykonanie
Składniki: (8 sztuk)Farsz:500g
mięsa mielonego,1
cebula,4 ząbki
czosnku,1 łyżka
masła,1 puszka pokrojonych
pomidorów,
sól,
pieprz,
bazylia,
majeranek,garść
startego sera żółtego.Naleśniki:1
jajko,1 i 1/2 szklanki
mleka ( 375ml),1 i 1/2 szklanki
mąki ( 275g),
olej,
sól.Ponadto:dwie garście
startego sera żółtego,500g
przecieru pomidorowego z kartonika.Przygotowanie:Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do niej wyciśnięte ząbki
czosnku oraz łyżkę
masła. Podsmażyć do zarumienienia. Następnie dodać
mięso mielone. Doprawić. Gdy
mięso jest już dobrze podsmażone dodać
pomidory z puszki. Wymieszać razem i po chwili ściągnąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodać garść
startego sera żółtego i wymieszać farsz.Naleśniki:
Mąkę,
jajko,
mleko i odrobinę
soli zmiksować razem - do momentu aż ciasto nie będzie miało grudek. Gdyby ciasto wyszło za gęste dodać więcej
mleka. Do ciasta wlać troszkę
oleju (wtedy nie ma już potrzeby by lać go na patelnię) - wymieszać delikatnie. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Naleśniki zawinąć z farszem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać
przecierem pomidorowym i posypać
startym serem żółtym. Przykryć i piec ok.25min. w temp. 180 stopni C.
Smacznego!!!