ßßß Cookit - przepis na Lasagne z mięsem i szpinakiem

Lasagne z mięsem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Moja pierwsza w życiu lasagne. Bardzo pracochłonna, gdyż zaszalałam z ilością warstw. Dobrze, że mam duże naczynie żaroodporne. Ledwo się zmieściła:) Wyszła przesmaczna. Powinnam troszkę odczekać zanim ją pokroiłam, wtedy prezentowała by się lepiej, ale ciężko było:)
Polecam lasagne z mięsem i szpinakiem .
Składniki:
opakowanie makaronu lasagne
żółty ser w kawałku
Farsz mięsny:
1 kg mięsa mielonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 pomidor
domowy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki
olej
sól
pieprz
bazylia
oregano
Farsz szpinakowy:
opakowanie szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
3 łyżki śmietany-niekoniecznie
Sos beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
pieprz
gałka muszkatałowa
Makaron ugotować w posolonym wrzątku z odrobiną oleju. Wkładać po jednym plastrze, by się nie skleił. Gotować 3 minuty. Wyłożyć każdy plaster osobno na półmisek.
Farsz mięsny: cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać mięso. Dusić ponad 10 minut. Przyprawić. Nie trzeba żałować przypraw. Pomidor pokroić, dodać do mięsa i domowy przecier lub, gdy ktoś dysponuje to puszkę pomidorów.
Farsz szpinakowy: umyć szpinak, posiekać. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle. Dodać szpinak, podsmażać, aż pociemnieje i zmniejszy objętość. Przyprawić. Opcjonalnie dodać śmietanę.
Sos beszamel: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, mieszać do jednolitego połączenia, dodać mleko. Mieszać najlepiej trzepaczką, aż zgęstnieje. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia.
W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem lub oliwą, układać warstwami:
plastry makaronu
starty ser
farsz mięsny
sos beszamel
starty ser
plastry makaronu
starty ser
farsz szpinakowy
sos beszamel
stary ser
plastry makaronu
farsz mięsny
sos beszamel
starty ser
Piec w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku około 40 minut.
Źródło:http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2013/11/lasagne-z-miesem-i-szpinakiem.html