Wykonanie
Moja pierwsza w życiu lasagne. Bardzo pracochłonna, gdyż zaszalałam z ilością warstw. Dobrze, że mam duże naczynie żaroodporne. Ledwo się zmieściła:) Wyszła przesmaczna. Powinnam troszkę odczekać zanim ją pokroiłam, wtedy prezentowała by się lepiej, ale ciężko było:)Polecam lasagne z
mięsem i
szpinakiem .
Składniki:opakowanie
makaronu lasagne
żółty ser w kawałkuFarsz
mięsny:1 kg
mięsa mielonego2
cebule3 ząbki
czosnku1
pomidordomowy
przecier pomidorowy lub
pomidory z puszki
olejsólpieprzbazyliaoreganoFarsz
szpinakowy:opakowanie
szpinaku1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
masłasólpieprz3 łyżki
śmietany-niekoniecznieSos beszamel:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki2 szklanki
mlekasólpieprzgałka muszkatałowa
Makaron ugotować w posolonym wrzątku z odrobiną
oleju. Wkładać po jednym plastrze, by się nie skleił. Gotować 3 minuty. Wyłożyć każdy plaster osobno na półmisek.Farsz
mięsny:
cebulę i
czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na
oleju, dodać
mięso. Dusić ponad 10 minut. Przyprawić. Nie trzeba żałować przypraw.
Pomidor pokroić, dodać do
mięsa i domowy przecier lub, gdy ktoś dysponuje to puszkę
pomidorów.Farsz
szpinakowy: umyć
szpinak, posiekać.
Cebulę i
czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na
maśle. Dodać
szpinak, podsmażać, aż pociemnieje i zmniejszy objętość. Przyprawić. Opcjonalnie dodać
śmietanę.Sos beszamel: w rondelku roztopić
masło, dodać
mąkę, mieszać do jednolitego połączenia, dodać
mleko. Mieszać najlepiej trzepaczką, aż zgęstnieje. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia.W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym
olejem lub
oliwą, układać warstwami:plastry
makaronustarty serfarsz
mięsnysos beszamel
starty serplastry
makaronustarty serfarsz
szpinakowysos beszamelstary
serplastry
makaronufarsz
mięsnysos beszamel
starty serPiec w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku około 40 minut.