Wykonanie
ciasto2,5 szkl
mąki luksusowej Młynomag1
jajkopół łyżeczki
soliwodasos
mięsny500 g
mięsa mielonego1
cebula2 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów krojonych w zalewie
sólpieprzpieprz ziołowy staropolski
majeranekbazyliaszczypta
chilisos beszamelowy2 szkl
mleka1,4
cebuli1 łyżka
masła2 łyżki
mąkiszczypta
imbirusólpieprz1
jajkoZ
mąki jajka i
wody , z dodatkiem
soli zagnieśc ciasto jak na pierogi. Podzielić na 4 i rozwałkować placki wielkości formy do pieczenia Lazani ok 28x 20 cmprzygotować sos
mięsny ; Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną
cebulę i
czosnek,Dodać
mięso i mieszając rozdrobnić je, następnie dodać
pomidory i
przyprawy, dusić pod przykryciem ok 30 min.
sos beszamelowy; Do rondelka wrzucić posiekaną
cebulę i
masło, podsmażyć aż się zeszkli, dodać
mąkę i mieszać, następnie stopniowo dodawać
mleko i ciągle mieszać aż utworzy się sos o gęstości budyniu. Sos zmiksować blenderem, doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
imbirem. Na koniec wbić
jajko i energicznie wymieszać.Lazanię kłaść warstwami w formie na natłuszczonym papierze , ciasto, sos
mięsny, ciasto,
sos beszamelowy, ciasto sos
mięsny i na koniec ciasto i grubsza warstwa
sosu beszamelowego.Zapiec w temp 180 st z termoobiegiem przez ok 30 min.Przed podaniem lekko przestudzić i kroić na kawałki,