Wykonanie
Kolejna, wytrawna
tarta na moim blogu. Dzisiaj wersja
mięsna z
pomidorami i
pieczarkami. Bardzo polecam bo warto czasami urozmaicić domowe menu.
Pomysł własnySkładniki na spód:200 g
mąki120 g
masła30 ml zimnej
wody2 szczypty
soliSkładniki na farsz:300 g
mięsa mielonego200 g
pieczarek2 średnie
pomidoryłyżeczka
bazylii1
cebula1 ząbek
czosnkusól,
pieprz10 dag
żółtego seraMasło posiekać z
mąką i
solą, dodać
wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty o średnicy 25 cm i wstawić do lodówki. Po dwóch godzinach chłodzenia ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekać ok. 15 min.Na rozgrzaną patelnię wlać
olej, wrzucić posiekaną
cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać
mięso mielone, sparzone i obrane ze skórki oraz posiekane
pomidory,
bazylię,
sól,
pieprz.Wszystko razem dusić ok. 30 min aż
woda wyparuje. Na koniec przyprawić do smaku. W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć pokrojone
pieczarki.Na podpieczone ciasto wyłożyć
mięso, następnie
pieczarki. Wstawić tartę do piekarnika i piec około 25-30 min. 5 min. przed końcem posypać wierzch startym
żółtym serem i wstawić z powrotem do piekarnika ale tylko do rozpuszczenia
sera.Smacznego:)