ßßß Cookit - przepis na Nadziewane cannelloni pod beszamelem

Nadziewane cannelloni pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
opakowanie makaronu cannelloni
500g mięsa mielonego
1 łyżeczka bazyli
1 łyżeczka oregano
400g świeżych pomidorów
duża cebula
czosnek
sól
pieprz
50g startego żółtego sera
gałązka pomidorków koktajlowych
Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
5-6 łyżek mąki
szklanka mleka
sól
pieprz
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy.
Postanowiłam spróbować czosnku w proszku, który jest bardzo aromatyczny (możecie go zastąpić 3 ząbkami). Dodajemy go do cebuli.
Do cebuli dorzucamy mięso, bazylię i oregano, smażymy około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
W większości przepisów jest informacja, że nie musimy gotować tego makaronu. Ja postanowiłam go odrobinę podgotować z dwóch powodów: 1. Będę miała pewność, że na pewno po upieczeniu będzie miękki. 2. Rurki są o 1cm za długie do moich naczyń żaroodpornych, więc będę musiała je skrócić, a tak będzie mi łatwiej.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Pomidory dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość gotujemy jeszcze około 8 minut.
W małym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło.
Do masła powoli dodajemy mąkę i zimne mleko cały czas mieszając. Gdy sos zgęstniej doprawiamy solą i pieprzem.
Cannelloni nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Cannelloni polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
Na koniec układamy połówki pomidorków koktajlowych. Pieczemy w 180ºC przez 20-30 minut.
Smacznego.
Źródło:http://kuchniazoski.blogspot.com/2014/08/nadziewane-cannelloni-pod-beszamelem.html