ßßß Cookit - przepis na LASAGNE Z SZYBKIM SOSEM BOLOGNESE

LASAGNE Z SZYBKIM SOSEM BOLOGNESE

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam włoską kuchnię. Za prostotę i smak. Połączenie świeżej bazylii, sosu z pomidorów, pysznej oliwy z oliwek i makaronu sprawia, że nie mogę oderwać się od podjadania tego dania juz podczas jego przygotowywania. Zawsze robię sosu odrobinę więcej gdyż sporo znika podczas próbowania. Przepis wydaje się długi i skomplikowany, lecz uwierzcie mi, że jest jest to danie niezwykle proste a smak zaś niesamowity.
Składniki (dla 4 osób):
Makaron do Lasagne
ja zużyłem 12 płatów – po 3 na każdą warstwę. Zależy to jednak od wielkości naczynia w którym przygotowujecie potrawę.
30 – 40 dkg żółtego sera
Sos bolognese:
500 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
świeża bazylia ( nie jest obowiązkowa ale znacznie podnosi walory smakowe sosu)
suszona bazylia i oregano
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
1 – 1,5 szklanki mleka
3 łyżki mąki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Sos bolognese:
Drobno siekamy czosnek i cebulę. Na patelnię wlewamy oliwę , dodajemy posiekany czosnek i zaczynamy rozgrzewać patelnię. Dzięki powolnemu podgrzewaniu czosnek odda więcej aromatów oliwie. Jeśli macie świeżą bazylię siekamy ją drobno. Gdy czosnek będzie nabierał złocistego koloru dodajemy posiekaną bazylję i przesmażamy przez dwie minuty po czym dodajemy posiekaną wczesniej cebulę. Smażymy wszystko do momentu aż cebula będzie szklista i dodajemy mięso mielone. Dobrze jest mięso kłaść drobnymi partiami a nie całą porcję od razu. Dzięki temu zabiegowi unikniecie grudek ciężkich do rozbicia potem. Mięso solimy i peprzymy odrobine oraz dodajemy suszone roztarte w dłoniach oregano i bazylję . Gdy mięsko już będzie usmażone dodajemy pomidory oraz przecier pomidorowy, mieszamy i pozwalamy by sos dusił się na wolnym ogniu kilka minut. Sprawdzamy smak i wrazie potrzeby solimy i pieprzymy.
Sos beszamelowy:
Do garnka wkładamy masło i na małym ogniu roztapiamy je. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy część mleka i trzepaczką lub widelcem mieszamy, aż zacznie gęstnieć. Dolewamy kolejną porcję mleka i powtarzamy czynność. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Po uzyskaniu tego efektu zdejmujemy z ognia.
Makaron:
Gotujemy w garnku osoloną wodę. Płaty wkładamy porcjami po 3 – 4 sztuki i gotujemy około 4 minuty co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy i rozkładamy je osobno by się nie posklejały i gotujemy kolejną porcję.
Lasagne:
Naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą z oliwek. Na dno wykładamy warstwę płatów na nie porcję sosu bolognese i następnie sos beszamelowy. Postępujemy tak z każdą warstwą pamiętając, że zakończyć musimy sosem beszamelowym. Obsypujemy wszystko startym serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Gdy ser będzie już lekko przypieczony znaczy to, że możemy przystąpić do pałaszowania.
Smacznego!!
Incoming search terms:
lasagne bolognese
szybka lasagne
prosty przepis na lasagne
prosty przepis na lasagne z mięsem mielonym
lazania przepis prosty
lasagne prosty przepis
prosta lasagne
Źródło:http://glodomorek.com.pl/lasagne-z-szybkim-sosem-bolognese