Wykonanie
Pierogi, których skład niektórych może lekko odstraszać - tak było ze mną. Sceptycznie podchodząc do pierwszego kęsa już po chwili stwierdziłam, że pierożki są przepyszne.
Cukinia idealnie komponuje się z
pieczarkami tworząc oryginalny, charakterystyczny smak, który sprawia, że nie sposób odmówić sobie kolejnej porcji.
ciasto na pierogi:600 g
mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
olejuszczypta
solifarsz:duża
cebula2 duże ząbki
czosnku250 g
pieczarek400 g
cukiniisól,
pieprz,
bazylia w proszku
masłoObraną ze skórki i miąższu
cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z
pieczarkami.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony
czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy
pieczarki, a po ok. 4 minutach
cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia. Na końcu doprawiamy
solą,
pieprzem i
bazylią.Studzimy.
Z
mąki,
wody,
oleju oraz
soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza). Zostawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu. Lepimy pierogi, które następnie przekładamy na tackę oprószoną
mąką.Gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.W tym samym czasie
cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
maśle. Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi.