Wykonanie
ciasto
2 szkl
mąki1
jajkoszczypta
soliwodasos boloński600 g
mięsa mielonego1
cebula2 ząbki
czosnkusólpieprzpieprz ziołowymajeranekszczypta
cynamonubazylia200 g
koncentratu pomidorowegosos beszamelowy600 ml
mleka4 łyżki
mąki2 łyżki
masłapół
cebuliszczypta
imbiruszczypta
gałki muszkatołowejsólpieprz1
jajkoNa początku robimy
sos boloński:
Mięso przysmażyć z drobno posiekaną
cebulą i
czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun
wody i dusić ok pół godziny. Dodać
przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością
wody i dodać do sosu, gotować jeszcze ok 10 min.Ciasto zagnieść, podzielić, rozwałkować i pociąć na 6 prostokątów na wielość formy, u mnie forma o rozm 18x 25 .Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić
masło, przysmażyć drobniutko posiekaną
cebulkę, dodać
mąkę, chwilę przysmażyć i stopniowo ciągle mieszając najlepiej rózgą, dodawać
mleko .. w razie potrzeby można dodać więcej, lub rozrobić jeszcze odrobinę
mąki gdyby sos był zbyt rzadki. (powinien przypominać
budyń. )Na koniec dodać
przyprawy do smaku (sos można zmiksować przy pomocy blendera gdyby powstały grudki) Po zdjęciu z ognia dodać
jajko i szybko energicznie rozmieszać.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód natłuścić
oliwą.Ułożyć 1 płat ciasta , na nim 1/3
sosu bolońskiego, przykryć drugim płatem ciasta, rozsmarować 3-4 łyżki
sosu beszamelowego, położyć 3 płat , znów 1/3
sosu bolońskiego - 4 płat -
sos beszamelowy, 5 płat - sos
sos boloński - 6 płat i resztka
sosu beszamelowego. Wstawić do piekarnika na 40 min.. przed zakończeniem można posypać
żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec.
Opublikowany w