Wykonanie
1 op
makaronu (proste rurki)1
jajko500 g
mięsa mielonego3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1
cebula1
marchewka2 ząbki
czosnkuszczypta
imbiruszczypta
oreganosólpieprzpół łyżeczki
słodkiej paprykiwoda lub
bulion3 łyżki
oliwybeszamel1 łyżka
masła1 łyżka
mąki1 szkl
mlekasólpieprzszczypta
imbiru lub
gałki muszkatołowejpapier do pieczenia Jan Niezbędny
Makaron ugotować na półmiękko, ok 5-7 min. Odcedzić, przepłukać zimną
wodą i osączyć na durszlaku.Na patelni przygotować
sos boloński. Wlać
oliwę, podsmażyć
cebulkę posiekaną razem z
czosnkiem,dodać
mięso mielone i przysmażyć cały czas mieszając i rozdrabniając na mniejsze grudki. Dodać
przyprawy;
oregano,
pieprz,
paprykę,
imbir i
marchewkę startą na tarce o dużych oczkach (ja dodaję jeszcze ćwierć łyżeczki
cynamonu) ale te smaki nie każdemu odpowiadają Dodać
koncentrat pomidorowy podlać
wodą lub
bulionem i pod przykryciem gotować ok 1 godz. (powinno się go gotować dłużej ale zabrakło mi czasu) :)
Makaron wrzucić do miski, wybić
jajko i dobrze wymieszać ręką, (można je wcześniej rozmącić)Ustawić
makaron w tortownicy ( u mnie tortownica o śr 24 cm) . Wyłożyłam papierem ponieważ bałam się ze w czasie pieczenia coś przecieknie, nie jest to konieczne jeśli tortownica jest szczelna. )Zalać sosem, lekko postukać by sos wszedł nieco w rurki.Przygotować beszamel; na patelni rozpuścić
masło, dodać
mąkę , przysmażyć chwilę po czym mieszając rózgą dolewać stopniowo
mleko, gdyby było za
malło dodać jeszcze trochę, sos ma
mieć konsystencję budyniu. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
imbirem lub
gałką muszkatołową.Wylać sos na zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 30 min.Podawać z surówką.
Inspirację znalazłam TUOpublikowany w