Wykonanie
Ostatnio zakupiłam upatrzone wcześniej foremki do zapiekania, w związku z czym zrobiłam obiad, który wymagał ich użycia ;)Poniżej mój przepis na zapiekankę z
mięsem mielonym i
makaronem . Wersji tej zapiekanki jest tyle ile ludzi.. Ja sama próbowałam kilka różnych opcji, ale tym razem ta ulubiona mojego B. - niech ma i się cieszy, a uwierzcie radość była nieziemska :)Moja zapiekanka składa się z kilku warstw: z
makaronem, warstwa
mięsna, beszamel, warstwa serowa, a poniżej składniki.warstwa podstawowa:-> ulubiony
makaron->
sól - do posolenia
wodywarstwa
mięsna:-> dobrej jakości
mięsko mielone - ja wybrałam wołowe->
pomidory z puszki->
czosnek->
cebula->
sól,
pieprz,
oregano->
suszone pomidory-> łyżka
oliwysos beszamelowy:->
masło->
mąka->
mleko->
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprzwarstwa serowa:-> starty na dużych oczkach ulubiony
żółty serPrzygotowanie zapiekanki nie jest trudne, ale wymaga dobrej organizacji lub pomocy kogoś.Zaczynamy od warstwy
mięsnej . Na patelnię polaną łyżką
oliwy wrzucamy
czosnek i
cebulę, podsmażamy chwilę i dokładamy
mięso mielone, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone
suszone pomidory i
pomidory z puszki. Zmniejszamy gaz i dusimy.Zakładam, że
ser już starty i
woda na
makaron wstawiona :) Teraz beszamel . W związku z tym, że szybko gęstnieje fajnie - gdyby ktoś Wam pomógł mieszać.. Sos robimy w małym rondelku - najpierw
masło, do roztopionego wsypujemy
mąkę i wlewamy
mleko - cały czas mieszając przyprawiamy. Możemy go na chwilę odstawić, ale przed użyciem do zapiekanki - znowu delikatnie podgrzać i mieszać. Uważajcie, żeby się nie przypaliło.Jeśli chodzi o
makaron, to wrzucamy go na wrzącą
wodę na dosłownie 2-3 minuty, chodzi jedynie o delikatne podgotowanie go, zmięknie w zapiekance.W zasadzie mamy już wszystko - zaczynamy układać kolejne warstwy:
makaron,
sos beszamelowy, sos
mięsny,
ser i jeszcze raz tak samo.Nie przejmujcie się jeśli będzie niedokładnie - podczas zapiekania wszystkie smaki się wymieszają.Wstawiamy do piekarnika na około 180-200 stopni na jakieś 20-25 minut. Wszystkie składniki mamy gotowe, chodzi o
makaron i zapieczenie naszych smaków.Dla mnie i mojej rodziny danie wspaniałe, czasami zamiast
makaronu używam podgotowanych i pokrojonych w plasterki
ziemniaków - danie jest jeszcze bardziej sycące i równie smaczne.SMACZNEGO!