Wykonanie
Pierwszy raz robiłam lasagne w domu - wyszło bardzo dobrze, a nawet lepiej. Polecam każdemu przygotować wszystko samemu - począwszy od ciasta, po sos oraz farsz :)
składniki potrzebne na
makaron:- 2
jajka- 0,5 kg
mąki-
sól-
woda;- 2 łyżki
oliwy.składniki na farsz:-
mięso mielone;-
papryka słodka;-
czerwona papryka;-
cukinia;-
czerwona cebula;- 2 ząbki
czosnku;- puszka
pomidorów;-
sól;-
pieprz.+
ser żółty.składniki na beszamel:- 4 łyżki
masła;- 4 łyżki
mąki;- 2,5 szklanki
mleka;- szczypta
gałki muszkatołowej;-
sól;-
pieprz.sposób wykonania:
Zaczynamy od beszamelu : roztapiamy
masło z
mąką, następnie stopniowo dodajemy
mleko - na koniec doprawiamy. Następnie wszystkie składniki na
makaron dodajemy do siebie - ugniatamy - dzielimy na części - wałkujemy na odpowiednie dla nas rozmiary - odkładamy do wyschnięcia. Warzywa na farsz podsmażamy na
oliwie - kolejno
paprykę,
cukinię,
cebulę,
czosnek - na koniec dodajemy
pomidory oraz doprawiamy. Na drugiej patelni podsmażamy
mięso z niewielką ilością
cebuli, również przyprawiamy. Na naczynie żaroodporne wylewamy beszamel, następnie pierwszy placek, nakładamy
mięso oraz
ser, następnie kładziemy kolejny placek - smarujemy sosem - nakładamy warzywa; nakładamy kolejny placek, polewamy sosem - dodajemy dużą ilość
sera. Ostatni placem smarujemy beszamelem oraz kładziemy
ser. Lasagne wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 30 minut.bon apettit!