Wykonanie
...moja pierwsza "
mięsna". :)Przepis znalazłam u Notme . Mniam!
1 kg
mięsa mielonegopuszka
pomidorówcebulamarchew (pominęłam)łyżka
oleju do smażenia3 łyżki
koncentratu pomidorowego4 ząbki
czosnkupapryka słodkaoreganosól,
pieprz1/2 l
mleka25 g
masła2 łyżki
mąki2
żółtkagałka muszkatołowasól,
pieprzpudełko
makaronu do lasagneok. 300 g startego
żółtego seraCebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Następnie dodać
mięso,
czosnek i
przyprawy. Gdy
mięso będzie gotowe (10-15min) dodać
pomidory i koncentrat. Wymieszać i poddusić jeszcze ok. 10 minut.Przygotować beszamel: na małym ogniu, w rondlu rozgrzać
masło i dodać
mleko. Następnie dodać
mąkę i po dokładnym wymieszaniu 2
żółtka. Na końcu przyprawić:
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować ok. 5 minut.Na dno naczynia żaroodpornego (lub formy do pieczenia) wylać kilka łyżek beszamelu, wyłożyć płaty
makaronu, warstwę
mięsa (sypałam też cienką warstwę
startego sera) i znowu płaty
makaronu. Układać kolejno warstwy, aż do skończenia składników, ostatnią warstwą są płaty
makaronu, pokryte beszamelem.Piec ok. 45 min. w temperaturze 170 stopni.5 minut przed wyciągnięciem posypać po wierzchu
serem.Smacznego!