Wykonanie
płaty lasagne 5 sztsos
mięsno grzybowy300 g
mięsa mielonego30-40 g
grzybów suszonychpół
cebuli1 łyżeczka
słodkiej papryki2 łyżki
koncentratu pomidorowegooregano suszoneoregano świeże
majeranekpieprzsólpieprz ziołowy1 szkl
wodyszpinak400 g
szpinakupół
cebuli4 ząbki
czosnkusól,
pieprz100 g
sera fetasos beszamelowy1 kopiasta łyżka
masłapół małej
cebulkisólpieprzimbir500 ml
mleka3 łyżki
mąkiPłaty lasagne ugotować w osolonym wrzątku, przepłukać zimną
wodą i skropić
oliwą by sie nie skleiły.sos
mięsno grzybowyGrzybki namoczyć w ciepłej wodzie (szybciej nabiorą wilgoci) wypłukać je, ugotować ok 5-7 min, odcedzić i posiekaćNa łyżce tłuszczu przyrumienić posiekaną
cebulkę, dodać
mięso mielone i smażąc rozdrobnić je , dodać
przyprawy,
koncentrat pomidorowy i podlać niewielką ilością
wody, dodać
grzybki i dusić od czasu do czasu mieszając i podlewając
wodą w razie potrzeby. Sos powinien być jak boloński do spaghetti.
szpinakCzosnek i
cebulkę posiekać i przyrumienić na łyżce tłuszczu, dodać rozmrożony
szpinak, doprawić
solą i
pieprzem, mieszać aż do odparowania nadmiaru płynu. Przestudzić , dodać
ser feta i wymieszać.
sos beszamelowyNa
maśle zeszklić
cebulkę dodać
mąkę i po chwili wlewać strumieniem
mleko ciągle mieszając rózgą.Sos powinien uzyskać konsystencję budyniu, dodać
sól,
pieprz i
imbir, wymieszać.Dno naczynia żaroodpornego nasmarować
oliwą, ułożyć pierwszy płat ciasta, na nim połowę sosu
mięsnego, odrobinę
sosu beszamelowego i drugi płat ciasta, następnie połowę
szpinaku i kolejny płat (na
szpinak nie dajemy
sosu beszamelowego) ułożyć kolejne warstwy. Na wierzch wylać resztę sosu. (Można posypać odrobiną
sera żółtego) Zapiekać 30-40 min w temp 200 st
opublikowany w