ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Majeranek

Majeranek

nazwa

Majeranek jest rośliną roczną bądź dwuletnią, która zalicza się do rodziny wargowych. Dorosły osobnik osiąga około 40 centymetrów wysokości. Majeranek kwitnie bardzo skromnie, jego kwiatki są bardzo małe i koloru białego. Roślinę pokrywają małe włoski, przez co charakteryzuje się ona szarozieloną barwą. Zwykle majeranek siany jest w okresie od kwietnia do maja. Gdy rośliny zaczynają kwitnąć, wtedy następują żniwa.

Historia

Majeranek swoje pochodzenie zawdzięcza Indiom. Stamtąd dzięki Arabom, przyprawa przywędrowała do krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Do Środkowozachodniej Europy majeranek trafił dopiero w XVI wieku. Tu również w Niemczech odkryto i opracowano pierwsze istotne właściwości lecznicze. Roślinę zalecano w przypadku leczenia kataru, a także kamicy nerkowej. Natomiast Starożytni Grecy uważali majeranek za afrodyzjak. Przyprawa była stosowana także do produkowania piwa, jeszcze zanim do tego celu używano chmiel.

Pochodzenie

Majeranek szybko zyskał popularność nie tylko z powodu właściwości leczniczych, ale także w wyniku zadowalających walorów smakowych. Obecnie uprawiany jest w wielu zakątkach na Ziemi, gdyż wystarczy zasiać go w domowej doniczce. W Polsce majeranek najbardziej popularny jest w województwie dolnośląskim, łódzkim, wielkopolskim oraz małopolskim.

Zastosowanie

Majeranek preferowany jest nie tylko w naszej kuchni. Jego walory smakowe są doceniane w kuchni włoskiej, greckiej i francuskiej. Zarówno listki jak i łodygi dodaje się do zup i potraw opartych na bazie gotowanej fasoli lub grochu. W polskiej kuchni majeranek dominuje w przypadku tłustych dań, szczególnie pieczeni, drobiu, dań ziemniaczanych, a nawet dziczyzny. Majerankiem doprawia się smalec, wędliny czy też pasztety i farsze do mięs, na przykład do kurczaka lub gęsiny. Przyprawa wydziela wonny zapach w zupach takich jak grochówka, biały barszcz czy żurek. Rośliną doprawia się różnego rodzaju sosy, przeznaczone szczególnie do mięs lub ziemniaków. Majerankiem można także bardzo dobrze doprawić wszelkiego rodzaju owoce morza, doskonale krystalizując i podsycając ich smak. Przyprawa wchodzi w skład ziół prowansalskich. Dodaje się go dopiero pod koniec gotowania.

Właściwości

Majeranek jest bardzo popularnym ziołem w medycynie naturalnej. Przede wszystkim ułatwia trawienie, a dodatkowo stosuje się go w przypadku skurczów żołądka i jelit. Już od dawna stosowano majeranek w przypadkach pobudzenia nerwowego, ponieważ roślina ma działanie uspakajające. Kolejną zbawienną właściwością majeranku jest ułatwianie wykrztuszania. Zaleca się picie majeranku przy męczącym i mokrym kaszlu. Dowiedziono również, że majeranek może działać przeciwbólowo, zwłaszcza w przypadku dolegliwości związanych z migreną bądź bólami menstruacyjnymi. Osoby mające problemy z woreczkiem żółciowym powinny wspomagająco pić herbatki ziołowe z dodatkiem majeranku. W aptekach dostępne są maści majerankowe, którymi powinno się smarować miejsce pod nosem, dzięki czemu zanikają dolegliwości związane z niedrożnością dróg oddechowych. Gdy ktoś stosuje dietę, w której trzeba ograniczyć sól, majeranek świetnie zastępuje ten składnik.

Wartości odżywcze

Porcja: 0,6g Kalorie: 1,6 kcl

Błonnik pokarmowy0,242   g

z cukrów1,1 kcal

z białek0,19 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość7,2E-08 g

Objętość4,9 g/m3

Food folate1,6E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,0056   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,026   μg

Tłuszcz0,042   g

Tłuszcze nasycone0,0032   μg

Węglowodany0,363   g

Total Folate1,6E-06   μg

Cukier0,025   g

Białko0,076   g

A2,4E-06   μg

B11,7E-06   mg

C0,000308   mg

B67,1E-06   mg

E1E-05   mg

B32,5E-05   mg

B120   μg

B21,9E-06   mg

B90   μg

K3,7E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna4,2E-07   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna1,1E-05   μg

A(IU)48   IU

Bete-karoten2,9E-05 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,019 mg

Omega-60,0071 mg

Fosfor0,0018   mg

Magnez0,0021   mg

Potas0,0091   mg

Sód0,000462   μg

Wapń0,012   mg

Żelazo0,000496   mg

Cynk2,2E-05   mg

Mangan3,3E-05   μg

Miedź6,8E-06   μg

Selen2,7E-08   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0,00036   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %