Wykonanie
Babkę ziemniaczaną dość często piekę, kiedy mam do posprzątania lodówkę z resztek
boczku,
szynki czy
kiełbasy. Siekam je drobno, podsmażam i wrzucam do masy ziemniaczanej. Typowo męskie, solidne danie z pyszną, chrupiącą ziemniaczaną skórką. Taką babkę można upiec w dużych foremkach do muffinek – będzie więcej przypieczonej skórki (to ulubiona część
Małża i Głodzilli, który jak można się dopatrzeć na zdjęciach, już mi nieco zmasakrował dużą babkę stojącą w tle – rączki ma szybkie jak u rewolwerowca).Babka z tego przepisu jest bardzo delikatna dzięki temu, że nie odlewa się
wody z
ziemniaków oraz dodatkowi
kaszy manny i
śmietany kremówki. W trakcie pieczenia może się zdarzyć, że tłuszcz z
białej kiełbasy wykipi z formy, ale po ostudzeniu nie będzie po tym śladu. Babka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją upiec również w prostokątnej, okrągłej czy keksowej formie,
kiełbasę można pokroić, nie musi być w całości. W formie babkowej bardzo ładnie będzie się prezentować na wielkanocnym
stole.
Składniki :1 kg mączystych
ziemniaków (waga po obraniu)2 spore
cebule (200 g)1 łyżka
masła klarowanego3 duże
jajka100 g
kaszy manny150 g
śmietany kremówki3 surowe
białe kiełbasyprzyprawy: 1,5 łyżeczki
soli, 1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzu, 2 łyżeczki
majerankutłuszcz i manna/bułka
tarta do posmarowania i obsypania formy
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce (nie należy odsączać!).
Cebule posiekaj i zeszklij na
maśle klarowanym, następnie dodaj do utartych
ziemniaków. Wbij do masy
jajka, wlej kremówkę i wsyp
kaszę mannę. Dopraw
solą,
pieprzem i
majerankiem, dokładnie wymieszaj.Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i oprósz
manną (albo
bułką tartą). Wlej 2/3 masy ziemniaczanej, ułóż na niej pętka
kiełbasy i przykryj pozostałą masą.Piecz przez pół godziny w 200°C,
potem przez godzinę w 180°C. Jeśli babka nadmiernie się rumieni, to przykryj ją folią aluminiową.Wyjmij z formy po lekkim przestudzeniu.
Related PostsŻurek wielkanocnyŻurek na żytnim zakwasie
chlebowymMakowo-migdałowa biała babka wielkanocnaGrochówka na
białej kiełbasieZiemniaczane babeczki gajowego