Wykonanie
W ramach uzupełnienia tematu zakwasu buraczanego, podaję przepis na postny barszcz wigilijny idealny do picia jako dodatek do krokietów czy pasztecików . Jest to wersja najszybsza. Jeśli chcecie ubogacić jego smak, możecie poddusić przez kilka minut wszystkie warzywa na
oleju z odrobiną
masła (zyska zarówno na smaku, jak i na kaloryczności :P). Mi on smakuje, jednak Głodzilla i mój
Małż twierdzą, że bez
mięsa barszcz się nie liczy 😉 Cóż – to faceci są…
Składniki:2
marchewki1
pietruszkabiała część
poracebula1/4
selerakilka
suszonych grzybkówkilka suszonych
śliwekprzyprawy:
ziele angielskie,
liść laurowy,
goździki,
sól,
pieprz,
ocet jabłkowy (albo
sok z cytryny),
cukier (niekoniecznie),
majeranek, 2 ząbki
czosnku1 łyżka dobrego
oleju300-500 ml zakwasu buraczanegoUmyj i obierz warzywa.
Marchewki i
pietruszkę przekrój wzdłuż.
Cebulę przypal na czarno na patelni (jeśli masz kuchenkę gazową) albo na specjalnej nakładce na palnik.Wrzuć do garnka wszystkie warzywa,
suszone grzybki,
śliwki, 1-2
liście laurowe, 5 ziaren
ziela angielskiego, 1-2
goździki i płaską łyżeczkę
soli. Wlej około 1,5 litra
wody oraz łyżkę
oleju (w tłuszczach rozpuszczają się witaminy) i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem co najmniej przez półtorej godziny.Po tym czasie przecedź
wywar, wlej zakwas z
buraków, wsyp płaską łyżeczkę
majeranku, przeciśnij przez praskę
czosnek. Jeśli zakwas buraczany nie był bardzo kwaśny, dopraw do smaku
octem jabłkowym (albo
sokiem z cytryny). Dopraw
solą i
pieprzem (opcjonalnie również
cukrem).Podgrzej, ale pamiętaj, że nie możesz już barszczu zagotować, ponieważ straci on i na kolorze (stanie się brunatny), i na zdrowotnych właściwościach zakwasu!
Related Posts
Bulion warzywny ze
szparagamiŻurek na żytnim zakwasie
chlebowymŻurek wielkanocny
Ryba po grecku
Bulion warzywny