Bulion warzywny

nazwa

Bulion warzywny jest podstawą wielu zup i dań przygotowywanych z jarzyn. Zwany jest inaczej bulionem jarskim. Możliwe jest przygotowanie bulionu warzywnego w domowych warunkach jak i zakupienie gotowych kostek. Sporządza się go na podstawie samych warzyw oraz ziół.

Przygotowanie bulionu warzywnego

Do przygotowania bulionu warzywnego potrzebne są przede wszystkim warzywa takie jak: marchew, seler, por, kapusta i pietruszka. Do przyprawienia dodaje się koper, natkę pietruszki, lubczyk, czasem nawet jagody jałowca. Na początku należy ustalić proporcje składników. Na 100 gramów warzyw przypadać musi od 250 do 450 mililitrów wody, w zależności od tego jak intensywny bulion ma powstać. Część wody odparuje podczas gotowania, dlatego powinno się zawsze dodawać jej trochę więcej. Dodanie w czasie gotowania bulionu warzywnego niedużej ilości oliwy z oliwek bądź masła, uchroni beta-karoten oraz witaminę C przed wyparowaniem. Całość gotuje się około 40 minut, koniecznie na wolnym ogniu i pod przykryciem. Pod koniec należy całość posolić, a następnie odcedzić warzywa, które nadają się do zupy lub sałatki.

Zastosowanie

Bulion jarski idealnie pasuje do wszelkiego typu zup jarzynowych, krupniku oraz zupy ziemniaczanej. Do tego celu nadaje się starta na tarce z dużymi oczkami włoszczyzna. Bulion warzywny także można wykorzystywać do sporządzenia bezmięsnego risotto. Do wszystkiego do czego dodaje się zwykły bulion, można go zastąpić bulionem warzywnym, tworząc w ten sposób jarskie danie. Po ugotowaniu wywaru warzywnego można go przechowywać w lodówce do 3 dni, natomiast w zamrażarce przez około 3 miesiące.

Właściwości

Bulion warzywny jest lekkostrawny oraz nie dostarcza on organizmowi dużej dawki cholesterolu. Przygotowane wywary z warzyw posiadają składniki mineralne takie jak: potas, wapń czy fosfor. Ponadto można znaleźć w bulionie jarskim witaminy z grupy B, oraz witaminę C. Czasem w wywarze zawarta jest nieduża ilość białka. W zależności od dodanych warzyw lub ziół, można wzbogacić bulion jarski w odpowiednie witaminy i mikroelementy. Sól kuchenną można zastąpić bazylią.

Wartości odżywcze

Porcja: 235g Kalorie: 12 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

Gęstość0,00023265 g

Objętość237 g/m3

Tłuszcz0   g

Tłuszcze nasycone0   μg

Tłuszcze trans0   g

Węglowodany3   g

Cukier2   g

Białko0   g

C0   mg

A(IU)501   IU

Sód0,745   μg

Wapń0   mg

Żelazo0   mg

Cholesterol0   μg