Wykonanie
Jedną z nieodłącznych potraw królujących na wigilijnym
stole jest barszcz. Najczęściej serwowany jest, jako tradycyjne danie wigilijne z uszkami. Jednak w zależności od okazji można podawać go na wiele sposobów: z krokietami, pasztecikami z farszem mięsnym lub z
kapustą i
grzybami zarówno w cieście
drożdżowym jak i francuskim. Poniżej przedstawiam przepis na barszcz który od wielu lat króluje na naszym
stole wigilijnym, mam nadzieję, że znajdzie on również miejsce na waszych świątecznych stołach.Barszcz ten cechuje dobre wyważenie słodkiego i kwaśnego smaku. Dobrze wyczuwalny jest
czosnek oraz
majeranek – moim zdaniem nieodłączne składniki barszczu.Wigilijny barszcz czerwony – składniki:1 kg
buraków lub słoik tartych
buraków 0,5l1 op.
włoszczyzny (
marchew,
seler,
por,
cebula)3
jabłkaliść laurowy,
ziele angielskiemajeranekokoło 3 łyżki
octu5 ząbków
czosnkuokoło 3 łyżki
cukrusól,
pieprzWigilijny barszcz czerwony – przygotowanieGotujemy
wywar z
włoszczyzny, z dodatkiem
ziela angielskiego i
liścia laurowego oraz wcześniej umytych, pokrojonych w ćwiartki i wydrążonych
jabłek. Jeżeli decydujemy się na użycie do sporządzenia barszczu świeżych
buraków to proponuję ugotować je wcześniej, następnie obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.Gdy
wywar będzie gotowy dodajemy do niego
buraki wcześniej ugotowane i starte bądź te zrobione do słoika na zimę. Od razu dodajemy około 3 łyżki
octu. Jest to bardzo ważna czynność gdyż dzięki zakwaszeniu
wywaru barszcz nie straci swojego pięknego
buraczkowego koloru. Następnie dodajemy drobno posiekany
czosnek i doprawiamy barszcz do smaku
cukrem,
solą,
pieprzem, ewentualnie jeszcze
octem lub
sokiem z cytryny jeżeli uznamy że kwaskowaty posmak nie jest wyczuwalny. Ja zwykle najwięcej czasu poświęcam właśnie na doprawienie barszczu, gdyż wg mnie wszystkie smaki muszą być idealnie zrównoważone, przewaga jednego ze smaków czy to słonego, kwaśnego czy słodkiego może zepsuć cały efekt. Na koniec sypiemy
majeranek i cedzimy barszcz, tak by stał się on czystym wigilijnym barszczem:)Życzę wszystkim pysznie udanego wigilijnego barszczu!