Wykonanie
            Jedną z nieodłącznych potraw królujących na wigilijnym 
stole jest barszcz. Najczęściej serwowany jest, jako tradycyjne danie wigilijne z uszkami. Jednak w zależności od okazji można podawać go na wiele sposobów: z krokietami, pasztecikami z farszem mięsnym lub z 
kapustą i 
grzybami zarówno w cieście 
drożdżowym jak i francuskim. Poniżej przedstawiam przepis na barszcz który od wielu lat króluje na naszym 
stole wigilijnym, mam nadzieję, że znajdzie on również miejsce na waszych świątecznych stołach.Barszcz ten cechuje dobre wyważenie słodkiego i kwaśnego smaku. Dobrze wyczuwalny jest 
czosnek oraz 
majeranek – moim zdaniem nieodłączne składniki barszczu.Wigilijny barszcz czerwony – składniki:1 kg 
buraków lub słoik tartych 
buraków 0,5l1 op. 
włoszczyzny (
marchew, 
seler, 
por, 
cebula)3 
jabłkaliść laurowy, 
ziele angielskiemajeranekokoło 3 łyżki 
octu5 ząbków 
czosnkuokoło 3 łyżki 
cukrusól, 
pieprzWigilijny barszcz czerwony – przygotowanieGotujemy 
wywar z 
włoszczyzny, z dodatkiem 
ziela angielskiego i 
liścia laurowego oraz wcześniej umytych, pokrojonych w ćwiartki i wydrążonych 
jabłek. Jeżeli decydujemy się na użycie do sporządzenia barszczu świeżych 
buraków to proponuję ugotować je wcześniej, następnie obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.Gdy 
wywar będzie gotowy dodajemy do niego 
buraki wcześniej ugotowane i starte bądź te zrobione do słoika na zimę. Od razu dodajemy około 3 łyżki 
octu. Jest to bardzo ważna czynność gdyż dzięki zakwaszeniu 
wywaru barszcz nie straci swojego pięknego 
buraczkowego koloru. Następnie dodajemy drobno posiekany 
czosnek i doprawiamy barszcz do smaku 
cukrem, 
solą, 
pieprzem, ewentualnie jeszcze 
octem lub 
sokiem z cytryny jeżeli uznamy że kwaskowaty posmak nie jest wyczuwalny. Ja zwykle najwięcej czasu poświęcam właśnie na doprawienie barszczu, gdyż wg mnie wszystkie smaki muszą być idealnie zrównoważone, przewaga jednego ze smaków czy to słonego, kwaśnego czy słodkiego może zepsuć cały efekt. Na koniec sypiemy 
majeranek i cedzimy barszcz, tak by stał się on czystym wigilijnym barszczem:)Życzę wszystkim pysznie udanego wigilijnego barszczu!
