Wykonanie
            Przepis ten nie wymaga robienia zakwasu, a jest bardzo aromatyczny. Smak tego barszczu ten zawsze kojarzy mi się z wieczerzą wigilijną.

Składniki:1,5 kg 
buraków1/2 kg kości wołowych lub wieprzowychkawałek wędzonki
włoszczyzna (
marchew, 
seler, 
pietruszka, 
por)
liść laurowy, 
ziele angielskie, 
sól, 
pieprzocet, 
majeranek, 
cukiersłoik 
buraczków4 
cebuleUgotować rosół na kościach, 
włoszczyźnie, dodać 
liść laurowy i 
gałkę muszkatołową, 
sól i 
pieprz. Dodać obrane 
buraki i wędzonkę i gotować dobrą godzinę. 
Cebulę "zwęglić" na patelni prawie bez tłuszczu. Dodać do zupy. Na koniec dodać słoik 
buraczków. Zostawić na noc do "przegryzienia".Następnego dnia zagotować wszystko, odcedzić i doprawić 
solą, 
pieprzem, 
cukrem, 
octem i 
majerankiem do smaku.Przepis ten nie jest zbyt wymagający, a dzięki wędzonce i 
cebuli ma niepowtarzalny smak.