Wykonanie
12 stycznia 2015
Szynka gotowanaSkładniki:2kg.
szynki wieprzowej (najlepiej w kształcie kul)4 łyżki
soli peklowej4 łyżki
majeranku2 łyżki
pieprzu ziołowego4 ząbki
czosnkuZalewa:3 l
wody2 łyżki
soli1 łyżka
cukru5 łyżek
majonezu5 łyżek
ketchupu pikantnego5
liści laurowych5 ząbków
czosnkuDodatkowo:Siata wędliniarska
Przygotowanie:
Szynkę umyć ,osuszyć ,natrzeć z każdej strony
przyprawami oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku. Odstawić
mięso na noc do lodówki.Zalewa: Ząbki
czosnku pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zalewy przełożyć/wlać do garnka. Zalewę zagotować , wymieszać do połączenia się składników ( najlepiej użyć trzepaczki do
jajek)
Szynkę umieścić w siatce , włożyć do zalewy , gotować 15 min. Odstawić garnek z
szynką do całkowitego wystygnięcia ( najlepiej na noc do lodówki) .Po tym czasie
szynkę gotować kolejne 15 min. ponownie odstawić do całkowitego wystudzeniaSmacznegoPost navigation←
Bitki wieprzowe w aromatycznym sosie
cebulowo-
marchewkowym. Pasują za równo do
ziemniaków ,
kaszy czy też
pieczywa.Rodowity chińczyk za pewnie przygotował by oryginalną chińszczyznę całkiem inaczej jednak ta wersja mojej rodzinie tak bardzo zasmakowała że tuż po przygotowaniu zniknęło pół „garnka” , danie jest kremowe , syte i bardzo ostre o wyrazistym smaku
curry. →