ßßß Cookit - przepis na Delikatna , soczysta domowa szynka. Możemy ją serwować na ciepło do obiadu podduszoną w ulubionym sosie lub na zimno jako wędlina do pieczywa.

Delikatna , soczysta domowa szynka. Możemy ją serwować na ciepło do obiadu podduszoną w ulubionym sosie lub na zimno jako wędlina do pieczywa.

nazwa

Wykonanie

12 stycznia 2015
Szynka gotowana
Składniki:
2kg. szynki wieprzowej (najlepiej w kształcie kul)
4 łyżki soli peklowej
4 łyżki majeranku
2 łyżki pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
Zalewa:
3 l wody
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
5 łyżek majonezu
5 łyżek ketchupu pikantnego
5 liści laurowych
5 ząbków czosnku
Dodatkowo:
Siata wędliniarska
Przygotowanie:
Szynkę umyć ,osuszyć ,natrzeć z każdej strony przyprawami oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Odstawić mięso na noc do lodówki.
Zalewa: Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zalewy przełożyć/wlać do garnka. Zalewę zagotować , wymieszać do połączenia się składników ( najlepiej użyć trzepaczki do jajek)
Szynkę umieścić w siatce , włożyć do zalewy , gotować 15 min. Odstawić garnek z szynką do całkowitego wystygnięcia ( najlepiej na noc do lodówki) .
Po tym czasie szynkę gotować kolejne 15 min. ponownie odstawić do całkowitego wystudzenia
Smacznego
Post navigation
Bitki wieprzowe w aromatycznym sosie cebulowo-marchewkowym. Pasują za równo do ziemniaków , kaszy czy też pieczywa.
Rodowity chińczyk za pewnie przygotował by oryginalną chińszczyznę całkiem inaczej jednak ta wersja mojej rodzinie tak bardzo zasmakowała że tuż po przygotowaniu zniknęło pół „garnka” , danie jest kremowe , syte i bardzo ostre o wyrazistym smaku curry. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/delikatna-soczysta-domowa-szynka-mozemy-ja-serwowac-na-cieplo-do-obiadu-podduszona-w-ulubionym-sosie-lub-na-zimno-jako-wedlina-do-pieczywa