ßßß Cookit - przepis na Schab peklowany – chudy, dietetyczny

Schab peklowany – chudy, dietetyczny

nazwa

Wykonanie

Coraz częściej kupując wędliny w sklepie jestem zdegustowana ich jakością – nastrzykiwane, wypełniane białkiem sojowym, aromatyzowane, podbarwiane…. Jednym słowem dobrze czasem zrobić samemu jakieś mięsko do kanapek i wiedzieć, co się je. Tym razem proponuję chudy peklowany* schabik domowej produkcji. Wymaga niewiele zachodu, choć sam proces peklowania – moczenia w solance i podgrzewania raz dziennie, trwa w sumie 3 dni. Schab, choć chudy, nie jest jałowy. Cały przesiąknięty jest smakami przypraw z solanki, a nie brakuje tam szczególnie posmaku pieprzu i czosnku.
Składniki:
2 kg schabu
Solanka:
2 litry wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
5 ząbków czosnku
1 łyżka majonezu
1 łyżka majeranku
5 ziaren jałowca
1/2 szklanki soli (w oryginale 3/4 szklanki)
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Wszystkie składniki solanki mieszamy w głębokim garnku i zagotowujemy. Do letniej solanki wkładamy schab, całość zagotowujemy i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dzień. Następnego dnia całość ponownie zagotowujemy i również gotujemy 5 minut. Odstawiamy w chłodne miejsce. To samo powtarzamy trzeciego dnia. Po wystygnięciu schab wyciągamy z wody i przechowujemy w lodówce. Można podawać go jako wędlinę, lub z sosem jako danie obiadowe.
Po przygotowaniu tego schabu z pierwotną ilością soli stwierdziłam, że jest jak dla mnie za słony. Włożyłam go do zimnej wody na 2 godziny, co pomogło wyrównać smaki. Gdyby Wam się to również przydarzyło (nie powinno, ponieważ w przepisie zmniejszyłam ilość soli), znacie już sposób :)
Przepis znalazłam w świątecznym wydaniu „Korso kolbuszowskiego” (nr 50 z 2015 r.), w którym gospodynie z lokalnych kół gospodyń wiejskich dzieliły się swoimi przepisami. Ten akurat przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Krzątce, dlatego danie dodaję do przepisów Kuchni podkarpackiej i zaliczam je jako lasowiackie :)
*Peklowanie: proces technologiczny, polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Efektem tego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych [za: wikipedia.pl]
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/12/schab-peklowany-chudy-dietetyczny.html