ßßß Cookit - przepis na Schab marynowany w majonezie

Schab marynowany w majonezie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny schab marynowany a następnie pieczony w zalewie z majonezem. Mięso jest niezwykle aromatyczne, soczyste i niezwykle miękkie. Idealnie nadaje się do niedzielnego obiadu. Ja podałam to mięso w niedzielę na obiedzie z okazji 55 rocznicy ślubu moich dziadków. Mięso zniknęło w ekspresowym tempie. Wszyscy goście byli zachwyceni jego smakiem. Przepis pochodzi ze strony Di gotuje, z tą różnicą, że u mnie był pieczony.
Serdecznie polecam ;)
Schab podałam na porcelanie Bogucice - kolekcja Kamila
Składniki:
1,5 kg schabu
2 łyżki soli
łyżeczka cukru
2 litry wody
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka pieprzu czarnego
łyżeczka majeranku
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 czubate łyżki majonezu
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka czosnku
Wykonanie: Schab oczyścić, wymyć i odstawić. Wodę i przyprawy dokładnie wymieszać i zalać nimi mięso. Schab ma być przykryty w całości w marynacie. Gotowe mięso w zalewie schować do lodówki na minimum całą noc. Po tym czasie mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/07/schab-marynowany-w-majonezie.html