Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny
schab marynowany a następnie pieczony w zalewie z
majonezem.
Mięso jest niezwykle aromatyczne, soczyste i niezwykle miękkie. Idealnie nadaje się do niedzielnego obiadu. Ja podałam to
mięso w niedzielę na obiedzie z okazji 55 rocznicy ślubu moich dziadków.
Mięso zniknęło w ekspresowym tempie. Wszyscy goście byli zachwyceni jego smakiem. Przepis pochodzi ze strony Di gotuje, z tą różnicą, że u mnie był pieczony.Serdecznie polecam ;)
Schab podałam na porcelanie Bogucice - kolekcja Kamila
Składniki:1,5 kg
schabu2 łyżki
soliłyżeczka
cukru2 litry
wodyłyżeczka
pieprzu ziołowegołyżeczka
pieprzu czarnegołyżeczka
majeranku4 ziarna
ziela angielskiego4
liście laurowe2 ząbki
czosnku2 czubate łyżki
majonezułyżeczka
słodkiej paprykiłyżeczka
ostrej paprykiłyżeczka
czosnkuWykonanie:
Schab oczyścić, wymyć i odstawić.
Wodę i
przyprawy dokładnie wymieszać i zalać nimi
mięso.
Schab ma być przykryty w całości w marynacie. Gotowe
mięso w zalewie schować do lodówki na minimum całą noc. Po tym czasie
mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 1,5 godziny w 180 stopniach.Smacznego;)