Wykonanie
            Soczysta, delikatna w smaku.

ok 1,5 kg 
szynki (kulka)Do nastrzyknięcia:2 łyżki 
majeranku3 ząbki 
czosnku5 ziaren jałowca2 łyżki 
soli1 łyżeczka peklosoli1 łyżeczka mielonego 
pieprzu3 
liście laurowe1/2 litra 
wodyWszystkie składniki gotować 5 minut. Wystudzić i przecedzić przez gazę. Nabierać płyn strzykawką z grubą igłą i wstrzykiwać w 
szynkę. 
Szynkę wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie 
szynkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą, zawiązać końce, żeby 
woda się nie dostała do środka. Do garnka wlać tyle 
wody, aby 
szynka swobodnie pływała. Od zagotowania 
wody parzyć (na malutkim ogniu) około 1,5 do 2 godzin. Pozostawić w wodzie do całkowitego wystudzenia.
