ßßß Cookit - przepis na Domowa szynka - NAJLEPSZA!

Domowa szynka - NAJLEPSZA!

nazwa

Wykonanie

Sklepowe wędliny już dawno skutecznie mnie do siebie zniechęciły. Wysoka cena, piękny, apetyczny wygląd... a na drugi dzień dziwny zapach i zmieniony smak. Nie wspomnę o tym, jaka jest w dotyku... Po kilku dniach leżakowania w lodówce jest jeszcze gorzej. Któregoś dnia powiedziałam dość i zaczęłam piec kawałki mięsa. Najpierw schab, potem coraz częściej pierś z kurczaka. W końcu odważyłam się na przygotowanie domowej szynki. Przeszukałam internet w celu znalezienia najbardziej odpowiadającego mi przepisu, zrobiłam... i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Wędlina jest pyszna, szybka w przygotowaniu, zupełnie nieskomplikowana, soczysta i co najważniejsze... wiem, co jem. Zachęcam Was do samodzielnego przygotowania wędlin - jest o wiele zdrowiej i smaczniej! Przepis z pewnością Was zaskoczy :)U mnie przepis zostaje na stałe, a sklepowe wędliny całkowicie idą w odstawkę.
Składniki:
-1 kg szynki (ja kupiłam od razu z siatką),
- zalewa: 100 g soli, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego + woda.
Przygotowanie szynki należy rozpocząć wieczorem, najlepiej dzień przed planowanym podaniem. Wszystkie przyprawy zalewamy wodą (należy dobrać garnek do rozmiaru szynki - tak, by zmieściła się cała, zalana wodą) i zagotowujemy (najpierw wlałam litr wody, po włożeniu szynki dolałam więcej, by przykryła się zalewą). Do wrzącej zalewy wkładamy szynkę (oczywiście wcześniej umytą i związaną siatką - można kupić od razu z siatką, lub samemu związać). Szynka musi być w całości zanurzona. Doprowadzamy do ponownego wrzenia i od tej pory gotujemy TYLKO 5 minut. Po tym czasie kuchenkę wyłączamy, garnek z szynką przykrywamy i zostawiamy tak na całą noc.
Następnego dnia zalewę z szynką ponownie zagotowujemy i od tego momentu ponownie gotujemy tylko 5 minut. Kuchenkę wyłączamy i już bez przykrycia zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy zalewa będzie zimna, szynkę wyjmujemy i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu jest gotowa do spożycia.
Na początku zachęcam do zrobienia zgodnie z przepisem, później można dobierać przyprawy do własnego gustu. Smacznego! :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/07/domowa-szynka-najlepsza.html