ßßß Cookit - przepis na GOTOWANA SZYNKA

GOTOWANA SZYNKA

nazwa

Wykonanie

Wielokrotnie przymierzałam się do wypróbowania przepisu, który już od dawna krąży w internecie, ale nie ukrywam, że z pewną dozą nieśmiałości :))
Myślałam: gotować tylko 5 minut??! Przecież ona będzie surowa - szkoda marnować mięsa :( Aż w końcu zdecydowałam- teraz albo nigdy.
I bardzo się cieszę, że w końcu nastąpiło to TERAZ bo szynka jest rewelacyjna.
Mięciuteńka, soczysta, różowa w środku - rewelacyjna na zimno kanapki zamiast sklepowych wynalazków :))
Składniki:
szynka wieprzowa (moja ok. 1,3 kg)
2 litry wody
1/3 szklanki soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
½ łyżeczka pieprzu ziołowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
5 ziarenek ziela angielskiego
4 listki laurowe
5 ziarenek jałowca
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, pieprz ziołowy, cukier, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy . Następnie dorzucamy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, listki laurowe i jałowiec.
Szynkę myjemy. O ile jest to ładny okrągły kawałek to po prostu wkładamy ją do zalewy, a jeśli nasza szynka nie jest idealnie okrągła to przed włożeniem do garnka należy ją związać kuchennym sznurkiem, aby nadać jej ładnieszy kształt. Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy od momentu zagotowania przez 5-7 minut, po czym wyłączamy gaz i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie ponownie włączamy gaz pod garnkiem i znowu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kolejne 5-7 minut i zostawiamy w zalewie do całkowitego ostygnięcia.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/03/gotowana-szynka.html