ßßß Cookit - przepis na Moje pierwsze w życiu własnorecznie zrobionie pierożki..

Moje pierwsze w życiu własnorecznie zrobionie pierożki..

nazwa

Wykonanie

Czyli pielmieni na podstawie przepisu z gazety Polska Gotuje nr 1 (11) 2013 , autorstwa Maryli Musidłowskiej.
Pierożki były wyśmienite, jeżeli nie mieliście okazji takich spróbować to koniecznie musicie to nadrobić.
Obiad ten ma jeszcze jeden plus - na naszą dwójkę koszt wszystkich składników wyniósł 10 zł..
Składniki :
Ciasto :
2 szklanki mąki
pół szklanki wody
pół szklanki mleka
łyżeczka oleju
jajko
łyżeczka soli
Farsz :
200 g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
dużo pieprzu
sól
woda
+ odrobina ok. 2 plasterków masła i śmietana 18 %
Przygotowanie :
Ze składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut.
Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebule i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dolewamy wody tyle by farsz był dosyć rzadki ( rzadszy od mięsa na kotlety mielone).
Kawałki ciasta rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy, ciasto powinno być cienkie około 2 mm. Wycinamy szklanką kółka i na środek nakładamy farsz, zlepiamy uszka ( u nas nie bardzo wyszły uszka... następnym razem zamierzam lepić a'la sakiewki).
Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 8 minut od wrzucenia pierożków.
Na ugotowane pielmieni kładę plasterek masła i mieszam by się rozpuścił, następnie około 2 łyżek śmietany.
I gotowe !
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/04/moje-pierwsze-w-zyciu-wasnorecznie.html