Wykonanie
Czyli pielmieni na podstawie przepisu z gazety Polska Gotuje nr 1 (11) 2013 , autorstwa Maryli Musidłowskiej.Pierożki były wyśmienite, jeżeli nie
mieliście okazji takich spróbować to koniecznie musicie to nadrobić.Obiad ten ma jeszcze jeden plus - na naszą dwójkę koszt wszystkich składników wyniósł 10 zł..
Składniki :Ciasto :2 szklanki
mąkipół szklanki
wodypół szklanki
mlekałyżeczka
olejujajkołyżeczka
soliFarsz :200 g
mielonego mięsa wieprzowego1
cebula1 ząbek
czosnkudużo
pieprzusólwoda+ odrobina ok. 2 plasterków
masła i
śmietana 18 %Przygotowanie :Ze składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut.Do
mięsa dodajemy drobno posiekaną
cebule i
czosnek, doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy. Dolewamy
wody tyle by farsz był dosyć rzadki ( rzadszy od
mięsa na kotlety mielone).Kawałki ciasta rozwałkowujemy na obsypanej
mąką stolnicy, ciasto powinno być cienkie około 2 mm. Wycinamy szklanką kółka i na środek nakładamy farsz, zlepiamy uszka ( u nas nie bardzo wyszły uszka... następnym razem zamierzam lepić a'la sakiewki).Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 8 minut od wrzucenia pierożków.Na ugotowane pielmieni kładę plasterek
masła i mieszam by się rozpuścił, następnie około 2 łyżek
śmietany.I gotowe !