ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z farszem drobiowym

Naleśniki z farszem drobiowym

nazwa

Wykonanie

Trzy lub cztery lata temu siedząc z koleżankami rozmawiałyśmy o różnych ciekawych przepisach. Jeden wpadł mi szczególnie do głowy. Jakiś czas później postanowiłam go sobie w głowie odtworzyć, choć pewnie wszystkiego dokładnie nie zapamiętałam. Jednak wyszły mi pyszne naleśniki i pozostały na stałe w naszym domowym menu.
Składniki: (na 8 naleśników)
Farsz:
1/2kg piersi z kurczaka ( jedna podwójna pierś),
łyżka przyprawy do gyrosa,
1-2 cebule,
350g pieczarek,
2 świeże papryki (czerwona i żółta),
sól, pieprz,
200g startego sera żółtego.
Naleśniki: (mi wyszło z tych proporcji 11 cienkich naleśników)
1 jajko,
1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej),
2 szklanki mleka,
szczypta soli.
Ponadto:
200g przecieru pomidorowego,
2 łyżki bazylii,
olej,
sos majonezowo czosnkowy ( można wykorzystać ten przepis lub swój ).
Na filmiku naleśniki są inaczej zwinięte:
Przygotowanie:
Farsz:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy do gyrosa. Pieczarki i cebulę, pokrojone w kostkę podsmażyć razem z pieprzem i odrobiną soli. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonych pieczarek, dodać również piersi z kurczaki. Podlać wodą i dusić pod przykryciem do momentu, aż papryka zmięknie. Odkryć i chwilę jeszcze zostawić na ogniu - pilnować by woda całkiem nie wyparowała, by farsz nie był zbyt suchy. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Na koniec wymieszać z serem żółtym (pozostawić trochę do posypania naleśników).
Naleśniki:
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać (można zmiksować). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, na którym usmażyć pierwszego naleśnika. Do ciasta wlać 2-3 łyżki oleju - wymieszać ( nie ma już potrzeby lania tłuszczu na patelnię). Naleśniki smażyć dość cienkie, ponieważ grube mogą pękać przy zawijaniu.
Kolejne etapy:
Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią.
Każdy naleśnik posmarować przecierem, położyć sporo farszu i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, posypać po wierzchu startym serem żółtym i włożyć do piekarnika (200stopni) na kilka minut ( tak by ser żółty się roztopił).
Najlepiej smakują polane sosem majonezowo czosnkowym. Nie masz swojego przepisu na sos, zapraszam: tu kliknij .
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/09/nalesniki-z-farszem.html