Wykonanie
Witam w sobotnie popołudnie. Nie wiem jak Wy, ale ja się jakoś straszliwie nudzę. Dzisiaj przygotowałam
makaronowe rureczki (mówiąc "profesjonalnie"
Cannelloni :) ) wypełnione farszem
mięsno-
pomidorowym w
sosie beszamelowym. Danie może i trochę oklepane, ale ja je bardzo lubię. Obiecałam sobie, że następny przepis będzie daniem bez
makaronu... znowu mi się to nie udało. Może następnym razem!Składniki:
makaron cannelloni500 g
mięsa mielonego z indyka/kurczaka
przecier pomidorowy2 łyżki
koncentratu pomidorowego1/2 szklanki
wodybazylia,
oreganosól,
pieprz3/4
papryki czerwonejmały ząbek
czosnku2 łyżeczki
cukru2 łyżki
mąki1,5 szklanki
mleka40 g
masłagałka muszkatołowastarty ser żółtymały
sok pomidorowymała
cebulaMięso podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę. Wlewamy
przecier pomidorowy. Następnie kroimy w kostkę
paprykę i dorzucamy do sosu. Dodajemy
wodę i
koncentrat pomidorowy. Po ok 5 minutach przyprawiamy sos do smaku. Dodajemy
bazylię,
oregano,
sól,
pieprz,
cukier i ząbek
czosnku. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
Sos beszamelowy (przepis stąd) :
masło przekładamy do rondelka i czekamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy po łyżce
mąki i dokładnie mieszamy trzepaczką do ubijania piany. Następnie dodajemy
mleko. Wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu i czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem.
Makaron (nie gotujemy go!) faszerujemy
mięsem za pomocą małej łyżeczki do
herbaty i układamy w naczyniu. Gdy już wszystkie rureczki będą wypełnione farszem zalewamy całość
sosem beszamelowym. Na
sos beszamelowy wylewamy
sok pomidorowy i posypujemy obficie
serem żółtym. Całość pieczemy w 180 stopniach ok 20-30 minut. Ja piekłam w termoobiegu.Smacznego!