ßßß Cookit - przepis na Lasagne po bolońsku

Lasagne po bolońsku

nazwa

Wykonanie

Tak mnie jakoś naszło na lazanię. Muszę przyznać, że dawano jej nie jadłam. Nawet jak już mam w planach robić lazanie, to ze względu na pracochłonność, wybieram szybkie spaghetti po bolońsku. Tym razem jednak nie poszłam na kompromisy i na moim stole pojawiła się wyczekiwana lazania.
Składniki:
1 opakowanie płatów lasagne
200 g startego sera żółtego
Sos boloński:
przecier pomidorowy
0,4 kg mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżka cukru
0,5 łyżki soli
Sos beszamel:
2,5 szklanki mleka
4 łyżki mąki
100g masła
sól
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Sos boloński: Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Sos zostawić do ostygnięcia.
Sos beszamelowy:
Masło roztopić w garnku, pomału dodawać mąkę energicznie mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając. Gotowy sos doprawić gałką muszkatołową. Sos powinien mieć gładką i lekko gęstą konsystencję.
Przygotowanie lasagne:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę wysmarować tłuszczem.
Na dno formy wlać pierwszą część sosu beszamelowego i dokładnie rozprowadzić. Ułożyć pierwszą warstwę płatów lazani. Na płatach lazani rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać żółtym serem. W taki sam sposób przygotować kolejne 3-4 warstwy. Piec około godziny w 180 stopniach. Jeżeli lazania za bardzo się przypieka można przykryć naczynie folią aluminiową. Podawać lekko ostygniętą.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/lasagne-po-bolonsku