Wykonanie
Szybko, łatwo i smacznie, czyli jeden z tradycyjnych obiadów moim domu.
Składniki:750g
mięsa mielonego (ja używam wieprzowego),2
jaja,
cebula,
bułka tarta,
sól,
pieprz,
majeranek,można dodać wyciśnięty
czosnek ( ze trzy lub cztery ząbki),pół szklanki
mleka,
olej,
czerwona papryka (ostra i słodka),
mąka.Przygotowanie:Przygotować miskę. Wbić do niej
jajka, wyłożyć
mięso mielone, dodać pokrojoną w kostkę
cebulkę, posypać
bułką tartą i zalać ją
mlekiem ( tak polać
bułkę mlekiem by ona nim nasiąkła i zmiękła ). W
między czasie można już nalać
olej na patelnię by się rozgrzewał.
Mięso doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem. Wymieszać. Uformować kulki i obtoczyć w
bułce tartej ( można również obtoczyć w
mące). Na rozgrzany tłuszcz położyć uformowane kotlety. Smażyć ze wszystkich stron tak by uzyskały ciemniejszy kolor.
Usmażone kotlety przełożyć do garnka i zalać
wodą (bądź przygotowanym wcześniej
bulionem - wtedy już nie brać pod uwagę dalszych wskazówek z
przyprawami by nie przesolić). Z patelni wylać
olej i zalać ją gorącą, przegotowaną
wodą. Następnie wlać ją do garnka z gotującymi się kotletami. Doprawić
solą,
pieprzem,
czerwoną papryką ( ciut ostrej i słodkiej). Ewentualnie jeżeli ktoś akceptuje
kostki rosołowe można jedną dodać. Na średnim ogniu gotować ok.15min. Przygotować zawiesinę z
mąki i
wody - pół szklanki zimnej
wody i cztery czubate widelce
mąki. Roztrzepać widelcem by nie było grudek. Powoli dolewać do garnka cały czas mieszając. Wlewać do momentu gdy sos będzie gęsty - nie zawsze trzeba dać całą zawiesinę. Chwilkę jeszcze pogotować.
Ja z moją rodziną najbardziej lubimy
mięso mielone w sosie podane z
kaszą gryczaną.Smacznego!!!