ßßß Cookit - przepis na Mielone w sosie.

Mielone w sosie.

nazwa

Wykonanie

Szybko, łatwo i smacznie, czyli jeden z tradycyjnych obiadów moim domu.
Składniki:
750g mięsa mielonego (ja używam wieprzowego),
2 jaja,
cebula,
bułka tarta,
sól, pieprz, majeranek,
można dodać wyciśnięty czosnek ( ze trzy lub cztery ząbki),
pół szklanki mleka,
olej,
czerwona papryka (ostra i słodka),
mąka.
Przygotowanie:
Przygotować miskę. Wbić do niej jajka, wyłożyć mięso mielone, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, posypać bułką tartą i zalać ją mlekiem ( tak polać bułkę mlekiem by ona nim nasiąkła i zmiękła ). W między czasie można już nalać olej na patelnię by się rozgrzewał. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Uformować kulki i obtoczyć w bułce tartej ( można również obtoczyć w mące). Na rozgrzany tłuszcz położyć uformowane kotlety. Smażyć ze wszystkich stron tak by uzyskały ciemniejszy kolor.
Usmażone kotlety przełożyć do garnka i zalać wodą (bądź przygotowanym wcześniej bulionem - wtedy już nie brać pod uwagę dalszych wskazówek z przyprawami by nie przesolić). Z patelni wylać olej i zalać ją gorącą, przegotowaną wodą. Następnie wlać ją do garnka z gotującymi się kotletami. Doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką ( ciut ostrej i słodkiej). Ewentualnie jeżeli ktoś akceptuje kostki rosołowe można jedną dodać. Na średnim ogniu gotować ok.15min. Przygotować zawiesinę z mąki i wody - pół szklanki zimnej wody i cztery czubate widelce mąki. Roztrzepać widelcem by nie było grudek. Powoli dolewać do garnka cały czas mieszając. Wlewać do momentu gdy sos będzie gęsty - nie zawsze trzeba dać całą zawiesinę. Chwilkę jeszcze pogotować.
Ja z moją rodziną najbardziej lubimy mięso mielone w sosie podane z kaszą gryczaną.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/mielone-w-sosie.html